niedziela, 10 marca 2013

Antidotum na zimową depresję: gorąca czekolada z migdałami!

Za oknem znowu zima, która wszystkich amatorów ciepła może wpędzić w depresję. My jednak znalazłyśmy sposób, by nawet w tak ponury dzień być wesołym. Najlepszym sposobem jest gorąca czekolada z migdałami. Czekolada pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie szczęścia, a dodatkowo rozgrzewa i wspaniale smakuje. Jeśli i Wy wpadliście w ponury nastrój zapraszamy do przygotowania tego aromatycznego napoju.

Składniki, na 2 porcje:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- garść migdałów
- 2 filiżanki mleka
-  dla amatorów 2 łyżeczki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:
1.       Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
2.       Podgrzej mleko.
3.       Do ciepłego mleka wlewaj powoli czekoladę, mieszając aż powstanie ciemnobrązowy, jednolity płyn.
4.       Dodaj likier i przelej do filiżanek.
5.       Posyp  czekoladę posiekanymi migdałami.
6.       Możesz rozkoszować się pysznym napojem.
Miłej niedzieli i smacznego!

2 komentarze:

  1. Od razu mam ochotę na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. i całe poranne bieganie poszło w pieruny... ;)

    OdpowiedzUsuń