poniedziałek, 4 marca 2013

Erasmusowa tortilla, czyli przepis na szybki i tani lunch

Czas przygotowania: 20- 25 minut
Cena: ok. 20 zł
Posiłek dla 4 osób

Za każdym razem, gdy przygotowuję to danie przypomina mi się październikowe popołudnie w Nantes, gdy ja i moja przyjaciółka umierałyśmy z głodu, a niewiele mogłyśmy znaleźć w lodówce. Niestety tak jak to na Erasmusie bywa wydawanie pieniędzy na jedzenie nie jest priorytetem J Tak więc z resztek z lodówki i odrobiny inwencji stworzyłyśmy naszą erasmusową wersje tortilli. Koszt naszej tortilli we Francji to było raptem 6 euro, co jak na porcję wystarczającą na dwa posiłki to naprawdę niewiele (W Polsce też jest to tanie danie bo posiłek dla 4 os. Kosztuje około 20zł). Zapraszam do spróbowania tego przepisu, naprawdę warto!


Do przygotowania tortilli potrzeba:
-4 duże placki tortilli lub też 8 małych
-2 duże papryki, najlepiej w różnych kolorach np. czerwona i zielona
-1 duża cebula
-25 dag szynki, ja wybieram Guliwer z indyka
- 15 dag sera żółtego (może być zwykła gouda)
Do przygotowania sosu potrzeba:
-1/3 kartonu pomidorów
-oregano
-pieprz
-sól
-chilli w proszku

Sposób przygotowania:
1.Kroimy na drobne kawałki paprykę, plasterki szynki i cebulę
2.rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju
3.Najpierw smażymy szynkę, aż zyska złoty kolor.
4.Następnie  wrzucamy warzywa i dusimy aż zaczną się robić miękkie
5.W międzyczasie ścieramy na tarce ser żółty i przygotowujemy sos do tortilli.
6.Do pomidorów dodajemy pieprz, sól, zioła i odrobinę chili. Mieszamy pomidory z przyprawami.
7.Smarujemy placki tortilli sosem pomidorowym i nakładamy uduszone warzywa i szynkę. Na koniec posypujemy startym serem.
8.Zwijamy placki tortilli w dowolny sposób. Ja wybrałam formę najprostszych rulonów, które pomieszczą najwięcej składników.

9.Wkładamy tortillę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy do czasu aż ser się nie stopi, a z zewnątrz tortilla nie stanie się lekko rumiana, czyli ok 5 minut.
10.Na koniec posypujemy odrobiną Bazyli i wcinamy J



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz