wtorek, 12 marca 2013

Francuska zupa cebulowa



Gdy miałam 6 lat pierwszy raz byłam we Francji. Wszystko co wtedy zobaczyłam było dla mnie niesamowite i interesujące, ale najbardziej w pamięci zapadła mi jedna z ostatnich kolacji, które tam jedliśmy. Podano nam przepyszną zupę, ten słodkawy smak cebuli tam mnie zauroczył, że chciałam dokładkę, a muszę przyznać, że w tamtych czasach byłam raczej niejadkiem :-) Niestety w restauracji nie mieli już więcej zupy, a ja od tamtego czasu ciągle poszukiwałam tego smaku. Wypróbowałam wiele przepisów na zupę cebulową ,ale żaden nie był nawet namiastką oryginału. Do czasu aż kupiłam książkę Sophie Dahl i znalazłam jej przepis na francuską zupę cebulową .To było to!!!
Dzisiaj chciałam podzielić się z wami tym przepisem i zachęcić do ugotowania własnej zupy cebulowej. Jest to idealny posiłek na zimne i ponure dni, bo doskonale rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój.


Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może też być wołowy lub drobiowy)
- 4-5 cebul
-2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- masło (3-4 łyżki)
- oliwa
Sposób przygotowania:
1.       Przygotowujemy tradycyjny bulion (patrz. Przepis na krem z groszku) lub kupujemy gotowy.
2.       Cebule obieramy i kroimy w pióra. (Aby nie zalewać się łzami przy krojeniu pamiętajmy, aby nie odkrajać końcówki cebuli, aż do końca krojenia. Naprawdę działa!)
3.       W garnku roztapiamy masło z odrobina oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu ok. 40 min. Pamiętajcie o mieszaniu, aby nie przypalić cebuli. Ma być miękka, nie chrupiąca.
4.       Do miękkiej cebuli wlewamy bulion. Wszystko zagotowujemy.
5.       Następnie, aby zupa miała charakterystyczny słodkawy smak, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Ewentualnie przyprawiamy odrobiną soli do smaku.
6.       Gotujemy jeszcze 10 min. Możemy zmiksować lub podawać z pływającym kawałkami cebuli.
7.       Podajemy z serowymi grzankami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz