niedziela, 10 marca 2013

Niedzielny obiad: stek, sałatka z serem feta i złociste ziemniaczki!

Dzisiaj chcemy podzielić się z wami przepisem na pyszny, a zarazem prosty, niedzielny obiad. Soczysty stek wołowy, sałatka z serem feta i chrupiące pieczone ziemniaczki to idealna kombinacja na rodzinny posiłek.  Zapraszamy do wypróbowania!

Przygotowanie steku:
W przygotowaniu steku najtrudniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa, gdy znajdziemy świeży kawałek wołowiny, to pozostaje już tylko kwestia przyprawienia(wystarcza sól i pieprz, my dodajemy również świeżą kolendrę) i dobrego wysmażenia. (Od krwistego, po mocno wysmażonego, wybierzcie taki jaki lubicie najbardziej.)
Przygotowanie pieczonych ziemniaków:
1.       Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
2.       Odcedzamy je i odparowujemy.
3.       Przekładamy na blachę do pieczenia, przyprawiamy: solą, pieprzem, Carry, papryką słodką. Do smaku można też polać oliwą z oliwek.
4.       Pieczemy około 45 min w temp. 220 stopni. Po 30-35 min zmieniamy ustawienia na termo obieg.
Przygotowanie sałatki z serem feta i pomidorkami koktajlowymi:
1.       Płuczemy ulubioną mieszankę sałat, kroimy pomidorki koktajlowe na połówki. Przekładamy wszystko do dużej miski. Posypujemy serem feta.
2.       Przygotowujemy sos sałatkowy. (To nasza sekretna receptura, która sprawdza się przy każdym rodzaju sałatki.)
-  Mieszamy ze sobą: półtora łyżki miodu, sok z trzech plasterków cytryny, półtora łyżki musztardy miodowej lub delikatesowej (nigdy nie używajcie ostrych typów musztardy) i 5 łyżek oliwy z oliwek lub pestek winogron.
- Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn.
3.        Sałatkę mieszamy z sosem tuż przed podaniem

Podajemy wszystko razem: sałatkę, stek i ziemniaczki!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz