poniedziałek, 11 marca 2013

Panini i piadini, czyli włoski pomysł na lunch!


Dzisiaj przedstawiamy Wam dwa pomysły na jak zwykle prosty i szybki lunch, czyli tak jak najbardziej lubimy. Tym razem sięgamy po włoskie inspiracje i proponujemy Wam przepis na piadini, czyli placek z pszennej mąki z nadzieniem, w tym wydaniu ze szpekiem i mozzarellą, oraz  panini, czyli kanapki na ciepło. Dzisiaj z ciabaty, mozzarelli, pomidorów i rukoli. Jest to świetna alternatywa dla kanapek, które możemy kupić na mieście, a moim zdaniem o wiele smaczniejsza! Włosi nie wyobrażają sobie życia bez tego rodzaju przekąsek i w każdym regionie tego pięknego kraju możemy spotkać tysiąc wersji panini i piadini. Zapraszamy do wypróbowania!
Panini:
Składniki:
-1 ciabatka
-1 pomidor
-rukola
-1/3 kostki mozzarelli
-oliwa z oliwek
-oregano
-sól
Sposób przygotowania:
1.Przekrajmy ciabatkę na pół,  polewamy wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek.
2. Kroimy mozzarellę i pomidora. Następnie na przekrojone pieczywo kładziemy plasterki mozzarelli, które  posypujemy suszonym oregano.  
3.Nakładamy pomidora, posypujemy go solą i dokładamy rukolę.
4. Kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika( na 220 stopni), na max. 1,5 minuty. Chcemy aby kanapki były ciepłe, a nie ser roztopiony!
5. Jemy ze smakiem!



Piadini:
Składniki:
-szynka szpek
-tortilla lub włoski placek pszenny
-mozzarella
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy z jednej strony placek tortilli
2. Następnie go odwracamy i kładziemy na połowie plasterki mozzarelli
3. Czekamy aż ser się lekko zacznie topić i kładziemy na  niego szpek.
4. Dokładamy mozzarellę i składamy tortille na pół.
5. Przewracamy na drugi bok, po chwili zdejmujemy.
6. Tak przyrządzone piadini możemy zajadać ze smakiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz