piątek, 15 marca 2013

Penne z pomidorkami cherry i parmezanem



Czas przygotowania: 20 min
Liczba osób: 2
Ten przepis powstał w upalne włoskie lato, gdy było tak gorąco, że nie miałam ochoty stać długo przy kuchence. Zawiera on w sobie wszystko co najlepsze we włoskiej kuchni: prostotę, łatwość przygotowania i ten jakby ulotny smak słońca zaklęty w świeżych pomidorach. Dlatego też, przygotowując ten makaron zawsze wspominam jedne z moich najlepszych wakacji. Zapraszam Was do wypróbowania moich włoskich smaków!

Składniki:
- makaron penne lub kokardy
- 100 g pomidorów cherry
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- parmeza
- sół
Sposób przygotowania:
1.       Wstaw osoloną wodę na makaron.
2.       W między czasie pokrój pomidorki cherry, natkę i zetrzyj parmezan
3.       Gdy makaron będzie już gotowy odcedź go, ale nie przelewaj wodą.
4.       Do makaron dołóż pozostałe składniki, wymieszaj, dodaj dwie łyżki oliwy i sól do smaku.
5.       Tak przygotowany makaron można podawać.


Smacznego!

P.s. Jeśli masz ochotę na bardziej mięsny makaron dodaj twojej ulubionej szynki, najlepiej wcześniej podsmażonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz