sobota, 30 marca 2013

Piaskowa babka wielkanocna



Jak święta Wielkanocne, to i musi być babka. U nas wszyscy wolą tą piaskową od drożdżowej. O to sprawdzony przepis. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki ciasta:
- sok z połówki pomarańcz
- skórka z dwóch pomarańczy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru kryształu

Do przygotowania formy:
-  tłuszcz do smarowania formy
- bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:
1.       Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pamiętaj o soku i skórce z pomarańczy to  one zapewniają kolor i aromat.
2.       Przygotowujemy formę.
3.       Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. około 180 stopni przez 45 minut.
4.       Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, aby upewnić się, że jest gotowe. Jeśli na patyczku nic nie pozostaje to możemy wyciągać z pieca!

Uwaga!
Do pieczenia baki czy sernika używaj tylko formy metalowej. Szklane czy porcelanowe nie sprawdzają się!

Pamiętaj!
Lepiej nie używać sklepowych aromatów, gdyż są chemiczne i nie mają nic wspólnego z prawdziwą pomarańczą czy wanilią.


 Składniki lukru:
-  1 szklanka cukru pudru
- sok z  połowy pomarańczy

Sposób przygotowania lukru:
1. Do pudru dodajemy sok, aż  uzyskamy płynną masę lukrową.
2. Polewamy ciasto i pozostawiamy aż polewa zastygnie.

Smacznego!

Babki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz