sobota, 30 marca 2013

Pomarańczowy sernik Wielkanocny

U nas w domu już pachnie ciastami i aromatem prawdziwych pomarańczy. Jednym z naszych faworytów jest zawsze niezawodny sernik. Ten pachnący pomarańczą i pełen złocistych moreli przenosi nas w krainę słonecznego lata, którego tak nam w te święta brakuje!


Składniki ciasta:
- 1,5 kg sera białego tłustego ( Z gotowych mieszanek lub z chudego sera nigdy nie wyjdzie dobry sernik, pamiętajcie też, że ser nie może być zbyt wodnisty)
- 6 jaj
- 300 g (1,5 kostki) masła
- 2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kaszy manny
- torebka budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią
- skórki z dwóch pomarańczy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- morele

Sposób przygotowania:
1.       Dwukrotnie mielimy ser, najlepiej maszynką ręczną.

2.       Do zmielonego sera dodajemy żółtka jaj, cukier, budyń,  masło, kaszę mannę, skórki z pomarańczy oraz pod koniec miksowania proszek do pieczenia.

3.       Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Potem ubijamy białka i dodajemy do masy serowej.
4.       Całą masę przekładamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 60 minut.

5.       Sernik studzimy i polewamy lukrem. 

Składniki potrzebne do przygotowania spodu:
- paczka maślanych  herbatników (126 gr.)
- łyżka masła
Sposób przygotowania spodu:
1.       Pokruszyć herbatniki.
2.       Wysypać na tortownicę
3.       Położyć plamki masła
4.       Piec około 5 minut. 

Składniki lukru:
-  1 szkl. cukier puder
- sok z  połowy pomarańczy

Sposób przygotowania lukru:
1. Do pudru dodajemy sok, aż  uzyskamy płynną masę lukrową.
2. Polewamy ciasto i wstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego! 
Wesołych Świąt!

1 komentarz:

  1. pychotaaa, zrobiłem i wyszedł mistrzowski

    OdpowiedzUsuń