sobota, 23 marca 2013

Pstrąg pod pierzynką z chleba i pasty z pomidorów suszonych


Czas przygotowania: 30min
Porcja na 2 osoby
Tan przepis jest wariacją na temat przepisu pochodzącego z programu 30 minut Jamiego na dorsza pod pierzynką. Danie to można przygotować dosłownie w 30 minut, włącznie z pieczeniem.

Potrzebne składniki:
- filet z pstrąga
- 140 gram pomidorów suszonych
- 15 listków Bazyli
-  półbagietka
-1/3 cytryny
- pół papryczki chili
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- sól
- parmezan lub gouda
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1.       Do melaksera wkładamy bagietkę, 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i rozmaryn. Wszystko mielimy. Przekładamy do miski


2.       Do niemytego malaksera wkładamy: pomidory suszone, bazylie, chilli, parmezan, ząbek czosnku. Do tego wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Znowu wszystko dokładnie milelimy do uzyskania pasty pomidorowej.

3.       Na blasze do pieczenia wylewamy resztę oliwy, dosypujemy sól i pieprz. W tym wszystkim dwustronnie obtaczamy rybę. Wkładamy ją na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

4.       Po 10 minutach wyjmuję rybę, rozsmarowujemy na niej pastę pomidorową, a następnie posypujemy rozrobioną wcześniej bagietką. Pieczemy kolejne 10 minut.
5.       Wyjmujemy z piecyka i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz