wtorek, 19 marca 2013

Ratatuj z pełnoziarnistym makaronem penne



Porcja na 4 osoby
Czas przygotowania:45 min
Dzisiaj przepis na danie z kuchni francuskiej. Ratatuj to delikatny, warzywny sos. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto je wypróbować. Polecamy jako alternatywę dla włoskich sosów!

Potrzebne składniki:
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 duża cebula lub dwie średnie
- 1 papryka
- 1 opakowanie pomidorów w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub bazylia
- parmezan
Sposób przygotowania:
1.       Najpierw pokrój w kostkę wszystkie warzywa zaczynając od cukinii ( nie musisz jej obierać) i bakłażana.
2.       Pokrojona cukinie i bakłażana połóż w durszlaku i mocno posól (tak pozostaw na 15 -30 min. Następnie opłucz je z soli i usmaż na patelni bez oliwy. Po usmażeniu odłóż je na bok.

3.       Do garnka wlej odrobinę oliwy i smaż pozostałe warzywa. Zacznij od cebuli, następnie dołóż paprykę .
4.       Jak papryka i cebula będą miękkie, wsyp wcześniej usmażone cukinie i bakłażana oraz dodaj pomidory. Jeśli sos będzie za mało czerwony dodaj odrobinę przecieru pomidorowego. 

5.       Na koniec dodaj czosnek, sól, pieprz i duś przez około 15 minut na wolnym ogniu.
6.       Gdy sos będzie gotowy to możesz jeść go sam tylko posypany natką, bazylię i parmezanem lub podawać z makaronem czy ryżem. My wybrałyśmy pełnoziarniste penne by danie było zdrowsze i dietetyczne. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz