piątek, 1 marca 2013

Szpinakowy raj, czyli pierogi z ricottą i szpinakiem!

Robienia pierogów uczyła nas babcia, która w przeszłości była kucharką. Obecnie przygotowujmy je same, choć nie gardzimy małą pomocą:). Chętnie sięgamy po nowe przepisy. Ten powstał z połączenia miłości do klasycznych polskich pierogów i włoskie ravioli ze szpinakiem i ricottą. Nie zniechęcajcie się powszechną opinią, że pierogi robi się bardzo długo. Te zostały przygotowane w około półtorej godziny, łącznie z umieszczeniem tego wpisu na blogu:P. Zapraszam do spróbowania!!!
P.S. Jest to idealna i przyjemna alternatywa na piątkowy obiad!

Do farszu potrzeba:
- 1 Opakowanie serka ricotta 250 g
-Miska liści świeżego szpinaku (my użyłyśmy połowę 250gramowej torebki)
-1 ząbek czosnku
-Jedna duża cebula
-4 plasterki boczku wędzonego
-Sól pieprz, imbir
-  Łyżka masła
- Łyżka oliwy
-parmezan
   Sposób przygotowania farszu
1. Do przygotowania farszu przydatny będzie robot kuchenny, w którym możemy zmielić składniki.
2. Najpierw obieramy i myjemy cebulę. Następnie mielimy ją w melakserze, do uzyskania drobnej kostki. Przekładamy cebulę do miski. Następnie drobno mielimy liście szpinaku Łączymy oba składniki.
3. Podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Następnie łączymy go w misce z ricottą. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżką masła. Do roztopionego masła wrzucamy rozdrobniony szpinak z cebulą. Wszystko to podsmażamy do czasu aż osiągnie miękkość (ok 5- 6 minut).
4. Podsmażone cebulę i szpinaki przekładamy do miski z ricottą. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i imbiru (Ilość wedle uznania)Jeśli nie lubicie lekko gorzkawego smaku świeżego szpinaku, można dodać łyżeczkę syropu klonowego (my tak robimy). Jeśli go aktualnie nie posiadacie może być też odrobina miodu lub cukru. Na koniec dodajemy trochę startego startego parmezanu, lub innego sera wedle uznania.
5. Farsz dokładnie mieszamy  i odkładamy na bok.
Teraz przechodzimy do robienia ciasta na pierogi.




Składniki potrzebne do ciasta:
-2 Szklanki mąki i dodatkowa połowa do posypywania stolnicy i ciasta
-3/4  szklanki ciepłej wody







 Sposób przygotowania ciasta:
1. Na drewnianą stolnicę wsypać mąkę, zrobić na środku dołek, do którego wlewamy odrobinę wody.Ugniatamy. Czynność kilkakrotnie powtarzamy. Ciasto ugniatamy ok. 7 minut, aż będzie dobrze wyrobione i sprężyste.
2. W dużym garnku nastawiamy osoloną wodę.
3. Formułujemy z ciasta lekko spłaszczoną kulkę, którą oprószamy mąką ( stolnica też musi być oprószona).
4. Rozwałkowujemy ciasto, lekko je przekręcając, aby rozwałkować wszystkie boki. Co jakiś czas przewracam ciasto z jednej strony na drugą. Jak wałek zaczyna się kleić to ponownie lekko je oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy aż będzie cienkie jak papier, ok 1 mm.
5. Bierzemy kubek, obręcz, szklankę lub małą miseczkę do wycinania kółek na cieście, z których później formułujemy pierogi. Resztki ciasta, które zostają z wycinania, zbieramy, skrapiamy odrobiną wody i ponownie formułujemy kulkę.
6. Czynności powtarzamy przy każdej kolejnej partii ciasta.
7. Brzegi każdego z kółek, wykonanych z ciasta z jednej strony lekko moczymy. Na środek kółka łyżeczką nakładamy farsz i dokładnie sklejamy. Brzeg dekorujemy palcami.
8. Ważne: farsz pieroga nie może dostać się w miejsce sklejenia, gdyż inaczej pieróg rozpadnie się podczas gotowania.
9. Po ulepieniu wrzucamy pierogi do gotującej się wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Czekamy aż się nie zagotują. Po zagotowaniu wyłączamy.
10. Ważne: dolewamy szklankę zimnej wody i wyjmujemy pierogi na ścierkę!!! Koniecznie to musi być ścierka, gdyż inaczej się posklejają.
11.Gdy pierogi obciekną z jednej strony, delikatnie przewracamy je na drugą.
12. Następnie przekładamy je do miski lub od razu na talerz.

Opcje podania:
1.       Z masłem i szałwią(masło roztapiamy na patelni, dorzucamy liście pokrojonej szałwii)


2.       Z boczkiem (podsmażamy pokrojony w kostkę boczek)

3.       Smażone na patelni

Smacznego!
Zapraszamy również do wypróbowania naszego przepisu na pyszne pierogi ruskie.

3 komentarze:

  1. super, pierogi pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo pokażemy kolejna odsłonę pierogów, więc bądź na bieżąco :-)

      Usuń