piątek, 1 marca 2013

Szybki lunch!


Szybki lunch!
Dzisiaj miałam bardzo mało czasu na przygotowanie smacznego lunchu (tak ta praca magisterskaJ), w dodatku w lodówce były tylko resztki z ostatniego tygodnia. Wtedy wpadłam na pomysł dania prostego i  smacznego. Jest to wariacja na temat włoskiej bruschetty.

Potrzebujesz:
- odrobina oliwy (do smażenia z pestek winogron lub jakiegoś innego oleju dobrego do smażenia, do dania oliwy z oliwek)
- ¼ cukinii
- ¼ cebuli (wszystko jedno jaki rodzaj)
- trochę papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku (mały)
- kilka listków bazylii
- parmezan
- przyprawy
·         Sól
·         Oregano
·         Pieprz
·         Wegetę lub warzywko
- dwie kromki jakiegoś chleba (ja użyłam chleba musli ze śliwkami i żurawiną)

Sposób przyrządzenia:
1. Najpierw pokrój: w piórka cebulę, w słupki cukinię i paprykę.
2. Następnie wszystkie warzywa podsmaż na oliwie z pestek winogron na patelni dodając do smaku sól, pieprz i wegetkę.
3. W międzyczasie posmaruj chleb oliwą z oliwek zmieszaną z oregano, odrobiną octu balsamicznego i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200/220 stopni, aż zrobi się rumiany.
4.  Resztę oliwy zmieszaj z pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.
5. Gdy warzywa i chleb będę gotowe. Połóż na chlebie najpierw warzywa z patelni, potem pomidorki. Posyp wszystko startym parmezanem i ozdób listkami świeżej bazylii.



P.s. Pamiętajcie, że to danie z resztek więc jak czegoś nie macie nie przejmujcie się,
 zawsze można improwizować.
Smacznego! 
Czas: 15min.
Cena: to co masz w lodówce max 5zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz