piątek, 29 marca 2013

Wielkanocna przystawka, czyli 5 sposobów na faszerowane jajka.



Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z Wami naszym pomysłem na faszerowane jajka. Mogą one być doskonałą przystawką na wielkanocnym stole lub jedną z głównych atrakcji śniadania.



Do wszystkich przepisów jajka gotujemy przez 6 minut od zagotowania. Kroimy też wszystkie składniki w drobną kostkę.


I Jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem



Składniki:
3 jajka
Farsz:
- żółtka z trzech jajek
- 3,5 łyżki drobno pokrojonej rzodkiewki
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1.  Ugotowane jajka obieramy, przekrajamy na pół. Wydrążamy żółtka.

2. Do żółtek dodajemy rzodkiewkę, natkę pietruszki, szczypiorek, majonez, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka i ozdabiamy je rzodkiewką.


II Jajka faszerowane pastą z tuńczyka


Składniki:
- 6 jajek
Farsz:
- ½ puszki tuńczyka w oliwie
-  3 łyżki szczypiorku
- 10 dag parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Do drugiej połowy farszu dodatkowo:
- 2,5 łyżki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
1.  Ugotowane jajka obieramy, przekrajamy na pół. Wydrążamy żółtka.
2. W malakserze mielimy: żółtka jajek,  tuńczyka, szczypiorek, parmezan, majonez, sól, pieprz.
3. Tak przygotowanym farszem napełniamy połowę jajek. Do reszty farszu dodajemy rzodkiewkę i wypełniamy druga połowę. 
4. Na koniec ozdabiamy jajka.



III Jajka w skorupkach faszerowane pastą jajeczną – obsmażane

Składniki
- 2 jajka
Farsz:
- 1 łyżka szczypiorku
-  1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1.  Ugotowane jajka przekrajamy na pół. Wydrążamy żółtka i trochę białaka. (Tworzymy lódeczki)

2. Jajka mielimy w melakserze, szczypiorek i natkę mielimy w malakserze. Następnie dodajemy : majonez, musztarda, sól, pieprz.

3. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.
4. Jaka posypujemy bułką tartą i podsmażamy na patelni, aż osiągną złocisty kolor.


5. Gotowe ozdabiamy.


IV Jajka w skorupkach faszerowane rzodkiewką i szynką – obsmażane

Składniki
-  2 jajaka
Farsz:
- 1 plasterek drobno posiekanej szynki litewskiej
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanej rzodkiewki
-  1 łyżka majonezu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:
 1.  Ugotowane jajka przekrajamy na pół. Wydrążamy żółtka i trochę białaka. (Tworzymy lódeczki)
2. Jajka mielimy w melakserze.  Następnie dodajemy szynkę, rzodkiewkę, , szczypiorek, majonez, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.
4. Jaka posypujemy bułką tartą i podsmażamy na patelni, aż osiągną złocisty kolor.
5. Gotowe ozdabiamy



Zapraszam do wypróbowania wszystkich wariantów.
Smacznego jajka!

Jeszcze dzisiaj przepis na mazurka, a jutro na sernik i babkę.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz