środa, 27 marca 2013

Wiosenne przepisy, czyli pasta jajeczna

Nieodłącznym elementem polskiej Wielkanocy są jajka jedzone na wiele sposobów.Dlatego też mam dzisiaj dla Was przepis na pastę jajeczną, która dzięki świeżości barw kojarzy mi się ze zbliżającą się wiosną i świętami Wielkiejnocy.  Ponadto idealnie się sprawdza jako prosta przystawka na świątecznym stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Porcja dla 4 osób
Składniki potrzebne do przygotowania pasty:
-6 jajek
-3 łyżki majonezu
-1,5 łyżki musztardy delikatesowej
-pół łyżeczki pieprzu ziołowego
-pół łyżeczki soli morskiej
-pęczek szczypiorku
-świeża bagietka
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Do garnka wkładamy jajka, zalewamy je wodą i nastawiamy na kuchenkę.Od chwili gdy woda się zagotuje, odliczmy 5-6 minut i właśnie po tym czasie uzyskamy odpowiednią twardość jajka.

2. Obieramy jajka ze skorupek i przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków.
3. Kroimy pęczek szczypiorku na drobne kawałki.
4. Do przepuszczonych przez praskę jajek dodajemy szczypiorek, 3 łyżki majonezu i 1,5 łyżki musztardy.
5. Przyprawiamy pastę solą i pieprzem

6. Dokładnie mieszamy pastę.
7. Kroimy bagietkę na małe kromki i smarujemy pastą jajeczną.
8. Tak przygotowane kanapki z pastą możemy podawać na stół.

Smacznego!
Jeszcze w tym tygodniu na blogu m.in. przepis na wielkanocne mazurki!

2 komentarze: