piątek, 29 marca 2013

Wielkanocny mazurek

Nie wyobrażamy  sobie Wielkanocy bez mazurka, dlatego też dzisiaj przepis na to pyszne i tradycyjne ciasto. Miłego pieczenia! 
Składniki potrzebne do ciasta kruchego:
-110 g masła
-38 g cukru (1/6 szklanki)
-2 żółtka
-1 szklanka mąki (110 g)
-1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Ugniatamy ciasto.
3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!
5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.
6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzamy





Składniki potrzebne do pomady:  
-1 opakowanie kwaśnej śmietany 22% (200 g)
-  ¾ szklanki cukru kryształ
 -1 torebka cukru waniliowego (ok. 7 łyżeczek)
-  2 tabliczki czekolady: mleczna i gorzka
- ewentualnie trochę mleka, gdyby pomada zaczęła się ważyć

Sposób przygotowania pomady:
1. W garnku lekko podgrzać  śmietanę zmieszaną z cukrem i cukrem
 waniliowym, cały czas mieszając.
2. W między czasie topimy czekoladę  na kąpieli wodnej. 
3. 1/3 masy zostawiamy, do reszty dodajemy czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, gdyby zaczęło się ważyć dodajemy odrobinę zimnego  mleka. Nie podgrzewamy.
4. Tak uzyskaną pomadę wylewamy na spód i ozdabiamy go wedle uznania: bakaliami, białą pomadą i czekoladą. 

 Smacznego i Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz