poniedziałek, 18 marca 2013

Włoski obiad, czyli lasagne z kurczakiem

Porcja dla 4-5osób
Czas przygotowania 1h-1,15h
Na tym blogu przedstawiamy Wam nasze interpretacje przepisów lub nasze pomysły na całkiem nowe dania. Dzisiaj pokażemy wam przepis z pozoru wszystkim znany, gdyż kto nie jadł albo sam nie przygotowywał lasagne. Jednak nasza lasagne różni się od oryginału, przede wszystkim tym, że jest mniej kaloryczna i chyba łatwiejsza w przygotowaniu. Zapraszamy do wypróbowania! Zaręczamy, że smakuje wybornie!
Potrzebne składniki:
- opakowanie makaronu lasagne
- 20-30 dag sera gołda
- 1 duża mozzarella lub dwie małe (można używać tylko mozzarelli, ale wtedy lasagna będzie dużo bardziej tucząca)
-zioła prowansalskie

Składniki potrzebne do sosu:
- 3 papryki
- Około 15 pieczarek
- 4połówki piersi z kurczaka lub dwie podwójne
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- karton pomidorów
- sól
-pieprz
-carry
- paryka chilli sproszkowana
- papryka słodka
- miód (jeśli pomidory są kwaśne)

Sposób przygotowania:
1.       Najpierw kroimy  w drobną kostkę wszystkie składniki potrzebne do sosu. Następnie smażymy, zaczynając od pokrojonych piersi z kurczaka.

2.       Jak mięso będzie rumiane dorzucamy wszystkie warzywa i dusimy je na wolnym ogniu około 30 -40 min, do momentu gdy warzywa, a w szczególności papryka będą miękkie.
3.       Wlewamy pomidory, przyprawiamy (ilość przypraw zależy od waszych osobistych preferencji).

4.       Następnie zaprawimy
Sposób przygotowania zaprawy.
Do kubka wlewamy zimnej wody ok. ¾ objętości (z ciepłą nie wyjdzie) i dodajemy mąki pszennej (ok. 3 czubatych łyżek) roztrzepując wszystko widelcem lub ubijaczką, aż nie będzie grudek. Następnie Do zaprawy dokładam łyżeczkę sosu, w ten sposób  unikniemy zważenia. Tak przygotowana zaprawę powoli wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszając, aby uniknąć powstania jednej wielkiej grudy. Czekamy aż sos się zagotuje zdejmujemy go z gazu. Bardzo ważne. Sos ma być gęsty, ale nie galeretowaty, wiec uważajcie by nie przesadzić z zaprawą. Jednak jeśli dodacie za mało to lasagna zamieni się w zupę, a tego chcemy uniknąć.

        










5. Trzemy ser gouda i kroimy mozzarellę.

6.       Następnie w blasze posmarowanej masłem układamy kolejne warstwy dania w następującej kolejności: makaron, sos, ser, makaron, sos, ser itd. Nam wychodzą zazwyczaj cztery warstwy. Uwaga ostatnią warstwę makaronu polewamy sosem i kładziemy na nią mozzarellę. Inny ser sprawi, że lasagna będzie za sucha. Ważne: Pamiętaj o dokładnym pokryciu makaronu. Następnie posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi.



7.       Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na pół godziny.
8.        Przed podaniem sprawdzamy widelcem czy lasagne jest miękka. 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz