sobota, 9 marca 2013

Zielona zapowiedź wiosny, czyli krem groszkowy z pieczywem czosnkowym




Choć za oknem znowu zagościła zima, to u nas dzisiaj  pyszny, zielony jak wiosenna trawa krem z groszku. Od razu przywodzi na myśl słoneczne, wiosenne dni i rozweseli te najbardziej ponure. Podajemy go z chrupiącym i aromatycznym pieczywem czosnkowym. Pyszna i pożywna zupa, która swoim soczystym kolorem i warzywnym smakiem będzie małą namiastką nadchodzącej pory roku.

Do przygotowania buliony potrzeba:
-1,5 litra wody
-400g mrożonego groszku
-2 duże marchewki
-seler
-1 pietruszka
-1 cebula
-1/3 pora
-1 serek topiony
-wegeta/ warzywko
-sól i pieprz
Do przygotowania pieczywa czosnkowego  potrzeba:
-1/3 bagietki
-Oliwa z oliwek
-Ser gouda
-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowanie zupy:
1. Obieramy i myjemy wszystkie warzywa
2.Do garnka średniej wielkości wlewamy wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do bulionu i dodajemy wegetę.
3.Bulion gotujemy na małym ogniu  przez ok. godzinę,  do czasu aż warzywa będą miękkie.
4.Przyprawiamy solą i pieprzem
5. Wyławiamy pora z zupy.
6. Do bulionu wrzucamy mrożony groszek i czekamy aż zupa ponownie się zagotuje, dodajemy serek topiony.
 7. Przy pomocą blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu. 


Sposób przygotowanie pieczywa czosnkowego:
1.       Kroimy bagietkę na małe kromki
2.       W miseczce łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym czosnkiem
3.       Polewamy kromki bagietki mieszanką oliwy z czosnkiem
4.       Kromki posypujemy serem żółtym.
5.       Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni, do czasu aż ser się roztopi.
Zupę podajemy wraz z upieczonymi grzankami!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz