czwartek, 14 marca 2013

Złote łódki, czyli faszerowany bakłażan



Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 40 – 50 min
Dzisiaj kolejne szybkie danie z cyklu wykorzystajmy to co mamy w lodówce. Przy czym zapewniamy, że jest pyszne, sycące i każdy może je sam przygotować (nawet jeśli uważa, że nie umie gotować). Zaproponowany przez nas farsz jest tylko jedną z opcji, można dodać wszystko na co macie ochotę, byle składniki ze sobą współgrały. Zapraszamy do wypróbowania!


Składniki:
-1 papryka
-filet z kurczaka
-2 bakłażany
-ser żółty (4 plasterki)
-kukurydza- ½ małej puszki
-1 cebula
-pieprz, sól, suszona papryka chili
-200 ml pomidorów z kartonu
-1/2 kostki mozzarelli
Sposób przygotowania:
1.       Myjemy bakłażana. Następnie przecinamy go wzdłuż na dwie połówki. Nożem wydrążamy zawartość bakłażana, pozostawiając ok. 0,5 cm warstwę miąszu licząc od skórki.
2.       To  co wydrążyliśmy kroimy na małą kostkę i przekładamy do durszlaka.
3.       Solimy obficie wydrążone bakłażanowe łódki i pokrojony w  kostkę miąsz .
4.       Kroimy w kostkę: kurczaka, cebulę, paprykę , ścieramy ser  żółty.
5.       Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka, do czasu aż uzyska złoty kolor, następnie dodajemy paprykę, cebulę i miąsz bakłażana(wcześniej wypłukany z soli). Smażymy dopóki warzywa nie staną się miękkie. 

6.       Do składników na patelni dodajemy kukurydzę, mozzarellę, i wlewamy pomidory. Przyprawiamy wszystko odrobiną soli, pieprzu i chilli (jeśli nie lubisz ostrych dań zamiast chili dodaj słodką paprykę).
7.       Myjemy bakłażanowe łódki z soli, następnie faszerujemy je naszym sosem i posypujemy wcześniej startym serem.
8.       Faszerowane bakłażany wkładamy, do rozgrzanego na 200 stopni,piekarnia na ok. 30 minut. Zanim wyjmiemy bakłażan,  musimy upewnić się, że jest już miękki przy skórce.
9.       Dla ozdoby upieczonego bakłażana posypujemy np. świeżą bazylią. Podajemy go na talerzach i jemy
.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz