niedziela, 14 kwietnia 2013

5 o'clock czyli brytyjska tarta cytrynowa z bezą

Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić klasyk kuchni brytyjskiej, a zarazem jeden z naszych ulubionych deserów, który po raz pierwszy spróbowałyśmy podczas wyjazdu na sylwestra do Londynu. Ja osobiście jestem wielką fanką kuchni brytyjskiej i potrafię spędzić naprawdę długie godziny oglądając kolejne odcinki programów brytyjskich mistrzów kuchni: Nigelli, czy też Jammiego. Dlatego też posiadając nie najgorszą znajomość brytyjskiej kuchni nie potrafię zrozumieć dlaczego cieszy się ona tak złą sławą w świecie. A jaka jest Wasza opinia na temat brytyjskiej kuchni??Macie jakieś swoje ulubione specjały?
Składnik potrzebne do ciasta:
 -1,2 szklanki mąki
 - ¼ szklanki cukru pudru
 - 1/3 kostki masła
 - 1 żółtko
 - 1 łyżka śmietany
 - 1/3 torebki cukru waniliowego
-  7 g drożdży
- 4 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:
1. Z  podanych składników zagnieść kruche ciasto.
2. Następnie  owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 30 min do godziny do lodówki.
3. Ciasto rozwałkowujemy  na grubość ok 0,5 cm. Pamiętajcie o uformowanie boku.  
Ważne: kruche ciasto podczas pieczenia ma tendencję do tego żeby się kurczyć, dlatego zawsze boki powinny być trochę większe.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosło i pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.


Krem cytrynowy:
Składniki potrzebne do kremu cytrynowego:
- 100 g masła
- ½ szklanki soku z cytryny (lub ¾ jak ktoś woli  bardziej kwaskowy smak kremu)
- 125 ml wody
- 1,5 szklanki cukru pudru
- Skórka starta z 4 cytryn
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
Sposób przygotowania kremu cytrynowego:
1.  Do garnka średniej wielkości dodajemy mąkę kukurydzianą i cukier puder. Stopniowo dolewamy do tego wodę i sok z cytryny, cały czas mieszając do chwili aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
2. Gotujemy to wszystko na dużym ogniu, cały czas mieszając do chwili aż wszystko nie zacznie gęstnieć. Potem przykręcamy ogień i gotujemy jeszcze 1 do 2 minut.
3.  Po zdjęciu z ognia dodajemy masło, skórkę z cytryny i żółtka jajek.
4. Przygotowany krem pozostawiamy do ostygnięcia. A potem przekładamy go do tarty. Tartę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.


Beza:
Składniki:
- 4 białka
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka, stopniowo dodając do nich cukier, do czasu aż uzyskamy sztywną pianę. Piana powinna mieć taka konsystencję że jak ją obrócimy do góry nogami to mimo wszystko nie powinna drgnąć.
2.Następnie pokrywamy równomiernie  tarte naszą pianą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni. Pieczemy przez ok 50 minut. Do czasu aż tarta nie będzie z wierzchu lekko chrupiąca, a od środka wciąż miękka. Pozostawiamy w piekarniku na kilka godzin aby białka mogły wyschnąć. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. ja też bardzo lubię kuchnię brytyjską, a ta tarta zapowiada się smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale superaśne ciacho! Boję się robić bezę,ale bardzo kusząco wygląda więc kto wie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też próbowałyśmy pierwszy raz, ale od razu wyszła. Trzeba być tylko cierpliwym i często sprawdzać bezę dotykając ją. gdy już nie będzie miękka i zrobi się lekko chrupiąca wyłącz ją. Powodzenia! Napisz jak Ci wyszło.

      Usuń