środa, 17 kwietnia 2013

Dwie wariacje na temat paprykowego łososia




Łosoś to jedna z droższych i bardziej wyrazistych, ryb dlatego też błędem jest zakrywanie jej smaku zbyt skomplikowanym przygotowaniem czy zbyt wyrazistymi dodatkami. Naszym zdaniem łosoś smakują najlepiej tylko lekko doprawiony i smażony na patelni. Poniżej przedstawiamy dwie wariacje na temat paprykowego łososia i zapewniamy, że w tych wydaniach cały czas smak łososia jest na pierwszym miejscu. Zapraszamy do wypróbowania!
P.s. Wersję z chipsami uwielbiają dzieci.

Paprykowy łosoś podawany z paprykowo-pomidorowym kuskusem


Przygotowanie łososia:
1.       Kroimy pasek łososia z filetu.
2.       Przyprawiamy papryką slodką, solą i pieprzem.
3.       Obtaczamy w mące i smażymy z czterech stron
Składniki kuskusu na 1 osobę:
- pół szklanki kuskusu
- 6 pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
- 1/5 cebuli pokrojona w drobną kostkę
- pół ząbku czosnku
- pół łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z plasterka cytryny
- 5 posiekanych listków bazylii
Sposób przygotowania:
1.       Kuskus przyprawiamy: papryką, solą i pieprzem. Następnie zalewamy gorącą wodą trochę ponad kaszkę.
2.       Następnie przykrywamy i czekamy około 7minut.
3.       Gdy kaszka będzie gotowa dokładamy pomidorki, cebulę, czosnek, bazylię oraz sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy.
4.       W między czasie namaczamy miseczkę w gorącej wodzie. Potem wkładamy tam kaszkę i odwracamy na talerzu, tak by nadać kuskusowi formę wieżyczki.
5.       Kładziemy usmażonego łososia i kawałek cytryny. Podajemy.

Paprykowy łosoś podawany z sałatką z pomidorów i paprykowymi chipsami


Przygotowanie łososia:
1.       Kroimy pasek łososia z filetu.
2.       Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
3.       Obtaczamy w mące i smażymy z czterech stron
Przygotowanie chipsów:
1.       Trzy ziemniaki kroimy w cienkie talarki.
2.       Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką słodką.
3.       Polewamy oliwą i przekładamy na blachę
4.       Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut.
Składniki sałatki
- 1 pomidor
- pół ząbka czosnku
- 1/5 cebuli
- łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 5 listków bazylii
Przygotowanie sałatki:
1.       Kroimy w kostkę pomidora i cebulę. Siekamy czosnek i bazylię.
2.       Wszystko mieszamy, dodajemy oliwę i przyprawiamy sola i pieprzem.
3.       Następnie przekładamy na talerz. Kładziemy również łososia i chipsy.
4.       Wszystko podajemy z plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Łososie do boju!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz