niedziela, 28 kwietnia 2013

Elegancka przystawka, czyli szparagi zapiekane z szynką parmeńską


Dzisiaj miałam pyszny i wystawny obiad urodzinowy. Chciałabym się z wami podzielić przepisem na elegancką przystawkę, którą na niego przygotowałyśmy.

Składniki:
-1 pęczek zielonych szparagów
-100g szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:
1.       Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki (nie te delikatne w kształcie szyszki!) czyli tak około 2-3 cm. Zielonych nie musimy obierać
2.       Tak przygotowane szparagi związujemy nitką i wkładamy w pozycji pionowej do garnka z gorącą wodą (wody nalewamy do 1/3 wysokości szparaga). Szparagi nigdy nie mogą leżeć bo wyjdą łykowate, nie wolno ich też całych zamaczać w wodzie, bo to para z wody ma je gotować.

3.       Gotujemy je około 15 min, potem możemy ale nie musimy je lekko obsmażyć na odrobinie oliwy na patelni.


4.       Następnie obwijamy każdego szparaga odrobina szynki parmeńskiej. Układamy warzywa na blasze , pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Po tym czasie szynka powinna być chrupiąca.
5.       Tak przygotowaną przystawkę podajemy na półmisku gościom.

Smacznego!


Jutro przepis na miodowo-cytrynowego kurczaka! Zapraszamy!

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne:) jestem ciekawa pomysłu na kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką przystawkę znam i lubię, jest obłędna w smaku.

    OdpowiedzUsuń