sobota, 6 kwietnia 2013

Imprezowe pizzetki

  Jednym z ulubionych dań wszystkich jest pizza. Sprawdza się ona idealnie na imprezach, a małe pizzetki, z różnymi składnikami są jeszcze lepszym rozwiązaniem. Możemy je przygotować na kinderbal ale i przyjęcie dla bardziej dojrzałej grupy odbiorców. Może to być też dobra rozrywka podczas naszej imprezy. Wystarczy wcześniej przygotować spody i pokroić rożne składniki, a następnie możemy urządzić konkurs na najsmaczniejszą mini pizzę. Jeśli nie lubicie się brudzić tuż przed imprezą pizzetki można upiec bez sera dzień wcześniej, a tuż przed podaniem można je posypać mozzarellą i podgrzać w piekarniku. 
Zapraszamy do wspólnego gotowania i przypominamy o naszym fanpagu na facebooku:)

Składniki potrzebne do ciasta:
-50 gram drożdży
-3/4 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!!!!)
-2 szczypty soli
-1/3 szklanki dowolnego piwa
- 1/3 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże się zaparzą!)
-2 łyżki oliwy, najlepiej z oliwek
-mąka (ok. 2 szklanek)
Wykonanie:
 
1.       Do dużej miski dodajemy drożdże, jednocześnie je rozdrabniając (na malutkie kuleczki).
2.       Następnie zalewamy je ciepłą wodą, mieszając dopóki nieuzyskany jednolitego płynu.   
3.       Po chwili dodajemy piwo, ciepłe mleko i 2 łyżki oliwy i sól. Ponownie mieszamy.
4.       Znowu chwilę czekamy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do uzyskania sprężystego ciasta. W chwili , gdy już zbyt trudno mieszać łyżką, zaczynamy ugniatać ciasto rękoma.
5.       Gdy ciasto będzie już ugniecione, odstawiamy je pod przykryciem, na minimum 1,5h. 
-- Po upływie tego czasu na stolnicy cieniutko rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy metalowej, okrągłej formy lub zwyczajnej miseczki wycinamy jak najwięcej okrągłych pizzetek. Z odpadkami ciasta powtarzamy tę czynność.
--Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polanej oliwą układami okrągłe pizzetki, polewamy je odrobiną oliwy i przystrajamy wedle uznania!


Sos pomidorowy:
- 1 karton pomidorów 500 gramowych  
-pieprz, sól
-suszone oregano
   -Do naczynia przelewamy pomidory przyprawiając je pieprzem, solą i oregano. Można też zrobić pizzetki bez sosu pomidorowego, czyli tzw. bianca.  

Przybranie pizzetek:
Możecie przybrać je dowolnie, każdą inaczej, Poniżej przedstawiamy kilka naszych pomysłów:
I pizzetka bianca z mozzarellą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, oraz cebulą
II pizzetka wegetariańska z sosem pomidorowym, papryką, brokułami, czerwoną cebulą cukinią, mozzarellą.
III Pizzetka z sosem pomidorowym,  szpekiem, cukinią i cebulą, mozzarellą 
IV Pizzetka z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką Guliwer, mozzarellą
V Pizzetka z sosem pomidorowym, kiełbasą peperoni, papryką, czerwoną cebulą i mozzarellą. 
VI Pizzetka z sosem pomidorowym, szpekiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, cebulą, pieczarkami i mozzarellą
VII Pizzetka z sosem pomidorowym, kiełbasą peperoni, oliwkami i mozzarellą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz