poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kurczak pieczony w miodowo-cytrynowej marynacie



Pieczony kurczak w miodowo-cytrynowej marynacie to jedno z dań, które doskonale sprawdza się zarówno na proszonych przyjęciach jak i podczas niedzielnego, domowego obiadu. Możemy go także przygotować na grilla w czasie długiego majówkowego weekendu. Ten kurczak naprawdę nie wymaga dużo pracy, ani czasu.  Dodatkowo zapewniamy, że wszystkim smakuje!

Składniki:
Liczba użytych składników zależy od ilości udek, ja tu podaję proporcje na 5-6 udek.
- udka z kurczaka
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki oliwy z pestek winogron
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki słodkiej
- miód
Sposób przygotowania:
1.       Dobrze myjemy udka. Następnie w małej miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, oliwę, łyżeczkę miodu i przyprawy.
2.        Tak przygotowaną zalewą zalewamy udka. Potem zakrywamy dokładnie miskę i wszystko zostawiamy najlepiej na noc, ale wystarczą też dwie godziny.


3.       Następnie przekładamy udka do blachy, możemy je jeszcze trochę posypać przyprawami, ale nie jest to konieczne.
4.       Tak przygotowane udka wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
5.       Po godzinie na chwilę wyjmujemy udka i polewamy każde odrobiną miodu.
6.       Wsadzamy do piekarnika na jeszcze 20 minut, potem wyjmujemy i podajemy. (Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości udek i mocy piekarnika.)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :) Co do oliwy z pestek winogron to ja używam jej tylko gdy zależy mi na jej smaku - moim zdaniem za droga i jednocześnie mniej zdrowa od zwykłego nautralnego w smaku oleju rzepakowego. Moim zdaniem, w takiej potrawie gdzie delikatny smak oliwy przyćmiony jest intensywnymi przyprawami po prostu żal "marnować" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do zabawy-nominacja do liebster award: http://izielonomi.blogspot.de/2013/04/liebster-award-nominacja-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń