piątek, 5 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem podane z sosem pomidorowym

Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania – 30 minut.
Wielu z nas wspomina szpinak jeszcze z dzieciństwa jako  zieloną papkę bez smaku, którą rodzice nam kazali jeść bo jest zdrowa. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyprawiony szpinak może być prawdziwym królem stołu. Szpinak świetnie się sprawdza jako nadzienie do naleśników, składnik sosów, tart. Dzisiaj proponujemy wam przepis na jeden z naszych ulubionych pomysłów na piątkowy obiad czyli naleśniki ze szpinakiem podawane z sosem pomidorowym.  Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Składniki ciasta naleśnikowego:
- 1 szklanka mąki
 - 300 ml  mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oliwy
Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego:
1.W średniej wielkości misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy je do czasu aż ciasto nie będzie mieć żadnych grudek z mąki.
2. Rozgrzewamy dużą patelnię i do usmażenia pierwszego naleśnika wylewamy na patelnię odrobinę oleju, aby naleśnik nie przywarł.
3. Następnie smażymy resztę naleśników już bez oliwy.
Składniki nadzienia szpinakowego:
- 1 opakowanie mielonego, mrożonego szpinaku (450g)
- 1,5 ząbka czosnku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki soli  
- ½ łyżeczki pieprzu
-60 g.  kostki mozzarelli
- 2 plasterki sera gouda
- Odrobina parmezanu
- 1 łyżka jogurtu greckiego

Sposób przygotowania nadzienia:
1.  Na patelni podgrzewamy  szpinak do momentu aż będzie całkowicie roztopiony i ciepły. 
2. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i sery.
3. Gdy sery już się roztopią to wszystko przyprawiamy i studzimy ok. 5 minut.
4. Po tym czasie dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i mieszamy dokładnie nadzienie.
5. Przygotowaną masą szpinakową smarujemy naleśniki.
6. Naleśniki składamy w trójkąty i podsmażamy. Na wierzchu posypując odrobiną sera.
7. Następnie nakładamy naleśniki na talerz i polewamy sosem pomidorowym.

Składniki sosu pomidorowego:
-1/2 puszki pomidorów w kawałkach (200g)
- ½ średniej cebuli
- ½ ząbka czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ćwiartka łyżeczki miodu
Sposób przygotowania sosu:
1. Do małego garnka wlewamy odrobinę oliwy.
2. Do rozgrzanego oleju dodajemy cebulę i na małym ogniu dusimy, do czasu aż będzie złocista.
3. Następnie dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem i miodem. Taki sos możemy podawać jako dodatek do naleśników podawanych ze szpinakiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Przepis wygląda naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, uwielbiam takie naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne Danie polecam zrobić w domu super sprawa :D

    OdpowiedzUsuń