czwartek, 11 kwietnia 2013

Obiad w 20 minut, czyli Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki lunch, kiedy nie mam ochoty spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a chcę zjeść coś naprawdę pysznego i pożywnego. Przygotuje się je w ok. 20 minut i mamy gwarancję, że szybko nie złapie nas wielki głód:P. Ten przepis zawdzięczam mojemu przyjacielowi, który mnie go nauczył i od tej pory carbonara na stałe zagościła w moim jadłospisie. Ponadto sprawdza się świetnie gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście, ponieważ każdy z nas w swojej lodówce znajdzie składniki niezbędne do jej przygotowania:)




Porcja dla 2 osób

Składniki:
-200 gram makaronu spaghetti dla każdej osoby                  
-3 jajka
-15 dag boczku
-1/2 cebuli
-2 plasterki sera żółtego (może być najzwyklejsza gouda)
-2,5 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-1,5 łyżeczki śmietany (może być 12% do sosów)




Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron spaghetti  w wodzie osolonej dwoma łyżeczkami.
2. W tym samym czasie roztrzepujemy w misce jajka, dodajemy do tego śmietanę, starty ser, przyprawiamy połową łyżeczki soli i pieprzu.
3. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy
4. Na rozgrzanej patelni, na niewielkim ogniu smażymy boczek i cebulę do czasu aż boczek będzie przysmażony.

5.Gdy już makaron się ugotuje to go odcedzamy i dodajemy na patelnię, do usmażonych boczku i cebuli. Wszystko to polewamy mieszanką jajek i śmietany z serem.
6. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby cały makaron był oblepiony jajkami. Na małym ogniu podgrzewamy do czasu aż  aż jajka lekko się zetną, cały czas mieszając bo nie chcemy uzyskać makaronowego omleta.

7. Gotowe danie podajemy!
Smacznego!
P.s Zapraszamy wszystkich do polubienia naszego fanpage na facebooku, gdzie znajdziecie jeszcze więcej ciekawych pomysłów i inspiracji!

2 komentarze:

  1. Pycha.
    Przepis wygląda bardzo fajnie :)

    Polecam jednak spróbować też tego, alternatywnego sposobu przygotowania Spaghetti Carbonara.

    W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Na ciepłą oliwę wrzucamy drobno posiekany boczek. Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz zmniejszamy ogień i wlewamy jedno duże opakowanie śmietany 12ki. Koniecznie trzeba uważać by śmietana się nie zagotowała.

    Potem do garnka sukcesywnie dodajemy stary parmezan mieszając przy tym starannie nasz sos. Łącznie proponuje wsypać ok. 200g parmezanu.
    Gdy ser już się rozpuści w naszym garnku, danie będzie prawie gotowe.

    Teraz wystarczy ugotować spaghetti al dente a następnie wsypać gorące jeszcze kluski do garnka z naszym sosem tak by proces gotowania połączył wszystko razem.

    Doprawić do smaku.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy wypróbować też tą wersję, wydaje się naprawdę pyszne:)

      Usuń