sobota, 20 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dan polaków, a zarazem jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów naszej rodzimej kuchni. Można je przygotować na wiele sposobów. Moim zdaniem najlepiej smakują z całkiem dużą ilością cebuli, bo ta świetnie uzupełnia smak ziemniaka. Dzisiejszy przepis na placki zawdzięczam mojej babci, która jest niekwestionowaną mistrzynią w przygotowywaniu dań  kuchni polskiej!  A ja zapraszamy do wypróbowania mojej wariacji na ich temat podawanej z wyśmienitym wędzonym łososiem norweskim.

Składniki potrzebne do placków ziemniaczanych
-5-6 dużych ziemniaków
-1 duża cebula
-większa połowa szklanki mąki
-1 jajko
-1,5 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli

 Sposób przygotowania:
1. Obieramy i myjemy ziemniaki
2. Miksujemy cebulę w melakserze (lub kroimy na bardzo drobną kostkę)
2. Następnie ścieramy ziemniaki w melakserze na drobno, bądź też na tarce na najmniejszych oczkach
3. Przekładamy wszystko do miski i dodajemy jajko, pieprz i sól, oraz mąkę.
4. Wszystko mieszamy łyżką, aby otrzymać jednolitą konsystencję
5. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy nasze placki ziemniaczane do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
6. Na usmażone placki kładziemy polane cytryną plasterki wędzonego łososia. Możemy do smaku dodać odrobinę serka orzechowego lub kanapkowego.
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale z takimi dodatkami jeszcze ich nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń