niedziela, 21 kwietnia 2013

Pomysł na niedzielny obiad, czyli szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką.



Niedziela dzień, w który możemy pozwolić sobie na przygotowanie bardziej ambitnego menu i rozkoszować się powolnym gotowaniem, nie patrząc na zegarek. Tym razem proponujemy danie wszystkim dobrze znane i tak naprawdę łatwe w przygotowanie. Przy czym jest to jedna ze zdrowszych propozycji na niedzielny obiad i zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!
Sałatka
Składniki sałatki:
- karbowana sałata
- pomidory
- sos sałatkowy
Sposób przygotowanie:
1. Myjemy i  rwiemy sałatę na drobne kawałeczki. Następnie kroimy pomidorki.
2. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. (Pamiętajcie, żeby polewać tuż przed podaniem inaczej sałata oklapnie.


Sos sałatkowy
Składniki:
- półtora łyżki miodu
- trzy plasterki cytryny
- półtora łyżki musztardy miodowej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy ze sobą: półtora łyżki miodu, sok z trzech plasterków cytryny, półtora łyżki musztardy miodowej lub delikatesowej (nigdy nie używajcie ostrych typów musztardy) i 5 łyżek oliwy z oliwek lub pestek winogron.
2. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn
Pieczone ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
2. Odcedzamy je i odparowujemy.
3. Przekładamy na blachę do pieczenia, przyprawiamy: solą, pieprzem, curry, papryką słodką. Do smaku można też polać oliwą z oliwek.
4. Pieczemy około 45 min w temp. 220 stopni. Po 30-35 min zmieniamy ustawienia na termo obieg.
Pamiętajcie żeby ziemniaki wkładać do rozgrzanego piekarnika i nie trzymać ich długo na zewnątrz po ugotowaniu i po upieczeniu bo odębieją i będą niesmaczne!
Szaszłyki
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- połowa cukinii
- pół bakłażana
-6 pieczarek
- cebula
- 5 plasterków boczku (grubych)
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka dzielimy na sznycle  i każdy z nich przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, Carry oraz papryki słodkiej. Następnie kroimy  na kwadraty około 2×2 cm.
2. Warzywa kroimy tak by było wygodnie wkłuwać je na patyczki.
3.  Boczek też kroimy na takie kawałki jak kurczaka.
4.Następnie na patyczkach tworzymy różnorakie kompozycje.
5. Już nabite szaszłyki oprószamy mąką i  smażymy na wolnym ogniu, na  patelni przez około 20 minut. 


6. Wszystko nakładamy na talerze i podajemy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz