czwartek, 4 kwietnia 2013

Tagliatelle w sosie jogurtowo-ziołowym z kruczkiem i pieczarkami.



Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania – 30 minut
Jednym z moich ulubionych sosów do makaronów jest właśnie jogurtowo-ziołowy. Idealnie komponuje się on z tagliatelle i smakuje wyśmienicie z dodatkiem grzybów i kurczaka. Ponieważ teraz o świeże leśne grzyby trudno proponujemy wersje z pieczarkami. Jest równie pyszna, a może nawet lepsza, bo delikatniejsza dla naszego żołądka. 

Potrzebne składniki:
-  pół pęczka natki pietruszki
- 10 listków świeżej Bazyli
- odrobina świeżej kolendry (nie jest konieczna)
- suszone zioła prowansalskie
- jeden duży jogurt grecki (400g)
- łyżka majonezu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- połówka piersi z kurczaka
- 4 pieczarki
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- około 8 gniazd makaronu tagliatelle
- oliwa do smażenia


Sposób przygotowania sosu:
1.       Siekamy: natkę, bazylię, kolendre i czosnek.
2.       Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy do niego łyżkę majonezu, 2-3 łyżki wody, sól, pieprz, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej posiekane zioła i czosnek. Mieszamy, smakujemy. Jeśli brakuje mu wyrazistości możemy dodać jeszcze trochę czosnku, soli lub pieprzu. 


Sposób przygotowania dania:
1.       Nastawiamy dobrze osoloną (około 2 łyżeczek) wodę na makaron.
2.       Kroimy: w kostkę kurczaka oraz cebulę, w plasterki pieczarki.
3.       Rozgrzewamy  patelnie na którą najpierw wrzucamy kawałki piersi z kurczka, gdy te zaczną się lekko rumienić dokładamy cebulę i pieczarki.
4.       Gdy warzywa oraz kurczak będą gotowe dokładamy wcześniej ugotowany makaron. Chwilę studzimy (około 2- 3 minut). Jest to bardzo ważna czynność, bo inaczej sos jogurtowy może się zwarzyć. Następnie dolewamy wcześniej przygotowany sos jogurtowo-ziołowy. Wszystko mieszamy i podajemy. 




 Smacznego!

Zapraszamy wszystkich czytelników bloga do polubienia naszego fanpage na facebooku. gdzie już niedługo znajdziecie jeszcze więcej ciekawych inspiracji i informacje o nowych postach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz