wtorek, 30 kwietnia 2013

Warzywna uczta czyli, zupa brokułowa z pieczywem czosnkowym

Wczoraj postanowiłam zrobić sobie romantyczną kolację dla jednej osoby i zjeść na tarasie krem z brokułów wraz z chrupiącym czosnkowym pieczywem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż zjedzenie od czasu do czasu delikatnej zupy kremu. Jest to idealna propozycja na lekką i mało kaloryczną kolację lub jako przystawka na wielodaniowych obiadach czy kolacjach.

Do przygotowania zupy  potrzeba:
-1,5 litra wody
- 1 kwiat brokułu
-1 duże marchewka
- ¼ selera
-1 pietruszka
-1/3 pora
- 3 łyżeczki  warzywka
-szczypta soli
-szczypta  pieprzu
Sposób przygotowanie zupy:
1. Obieramy i myjemy wszystkie warzywa
2.Do garnka średniej wielkości wlewamy wodę, wrzucamy obrane warzywa potrzebne do bulionu  bez kwiatu brokułów
3.Bulion gotujemy na małym ogniu  przez ok. 30 minut,  następnie odajemy brokuły.
4. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie
5.Przyprawiamy wegetką, solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 1o minut
7. Przy pomocą blendera miksujemy całość, aż do uzyskania jednolitego płynu. 


Do przygotowania pieczywa czosnkowego  potrzeba:
-1/3 bagietki
-Oliwa z oliwek
-Ser gouda
-2 ząbki czosnku


Sposób przygotowanie pieczywa czosnkowego:
1.       Kroimy bagietkę na małe kromki
2.       W miseczce łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym czosnkiem
3.       Polewamy kromki bagietki mieszanką oliwy z czosnkiem
4.       Kromki posypujemy serem żółtym.
5.       Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni, do czasu aż ser się roztopi.
Zupę podajemy wraz z upieczonymi grzankami!

Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inną zupę krem zapraszamy na:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz