piątek, 26 kwietnia 2013

Włoska Bruschetta czyli idealna imprezowa przystawka




Bruschetta to królowa włoskich przekąsek. Jest popularna na całym świecie i zawsze lubiana. Bruschetta zrodziła się w śród biednych włoskich rolników z konieczności konserwacji chleba. Tradycyjnie składa się z kawałka chleba opiekanego w piecu i pomidorów w oliwie lub wręcz tylko z chleba podawanego z oliwą. Tak naprawdę wariacji na temat bruschetty są tysiące. My dzisiaj przedstawimy wam wersję bogatą w dodatki. Może ona być idealną imprezową przystawką, albo lekką letnią kolacją, w końcu co może być lepszego od chrupiącego chleba z pomidorami jedzonego na tarasie pełnym kwiatów… Chyba się rozmarzyłam…

Składniki:
- 1 długa ciabata
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- ząbek czosnku
- 2-3 pomidory
- 10 litków bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść orzechów włoskich
- suszona bazylia

Sposób przygotowania:
1.Kroimy ciabatę na male kromeczki
2. Pieczywo polewamy mieszanką trzech  łyżek oliwy z  dwoma łyżkami  octu balsamicznego i łyżką suszonej bazylii.

3. Pieczywo wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 5-10 minut. Pieczemy aż kromki nie nabiorą złotego koloru.
4. W międzyczasie kroimy pomidory w kostkę, siekamy na drobno bazylię, czosnek i orzeszki. Wszytko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Na upieczone pieczywo kładziemy  mieszankę z pomidorów i sowicie sypiemy  startym parmezanem.

6. Wsadzamy jeszcze na chwilę do gorącego piekarnika. Tylko by ser się stopił.

7. Podajemy. Jeśli na przyjęciu to na ogromnym półmisku przystrojonym bazylią.



Smacznego!

1 komentarz: