poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa krem z pomidorów z grzankami



Zupa z pomidorów ma wiele wersji i jest znana i lubiana w wielu krajach świata. W każdym przyrządza się ją inaczej, ale bazą zawsze są pomidory i bulion. My chcemy Wam dzisiaj zaproponować bardziej śródziemnomorską wersję, czyli krem z pomidorów. Nasz jest robiony na bulionie warzywnym, ale jeśli lubicie zupy na mięsie, można do bulionu dodać wywar z kurczaka czy wołowiny. 


Składniki bulionu:
- 1/3 selera
- 1 duża marchewka
- 10 cm pora
- pół pietruszki
- 1 czosnek
- 1 cebula
- 1,2 – 1,5 litra wody
- 2 łyżki wegety
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1.       Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą.
2.        Wszystko gotujemy około godziny, aż warzywa nie będą miękkie. Następnie przyprawiamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
3.       Tak przygotowany bulion miksujemy.


Składniki zupy
- 500g pomidorów w kartonie
- ser gouda do smaku
- chleb na grzanki
- listki Bazyli dla ozdoby
Sposób przygotowania:
4. Do przetartego bulionu dodajemy pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Następnie nalewamy do miseczek i podajemy z grzankami i startym serem oraz listkiem bazylii.


Smacznego!
P.s. Jeśli macie ochotę na inną zupę krem to zapraszamy do wypróbowania kremu groszkowego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz