wtorek, 7 maja 2013

Czekoladowo – wiśniowe cupcakes



Przepis na 12 cupcaków
Dzisiaj część druga przepisów na cupcakes. Tym razem na czekoladowo – wiśniowe. Oczywiście możecie też pomieszać przepisy i podać czekoladowe cupcakes z kremem waniliowym. Własna inwencja jest zawsze mile widziana:)


Składniki ciasta:
Pierwsza miska:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-  pół szklanki cukru
- pół tabliczki gorzkiej pokruszonej czekolady
- pół szklanki kakao
Druga miska:
- szklanka mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- odrobinę rumu lub olejku rumowego
Nadzienie:
- dżem wiśniowy, najlepszy będzie taki z całymi wisienkami
Sposób przygotowania ciasta:
1.      Najpierw w obu miskach mieszamy podane składniki.
2.      Następnie mieszamy ze sobą zwartości obu misek.

3.      Przygotowujemy foremki na muffinki i wykładamy je papilotkami.
4.      Potem uzupełniamy każdą foremkę do połowy ciastem.  Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu i dopełnimy foremkę resztą ciasta.

5.      Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Składniki kremu czekoladowego:
- szklanka śmietanki 36% słodkiej
- 1  125 gr serek Philadelphia
- pół szklanki cukru
- pół szklanki kakao
Sposób przygotowania kremu:

1.      Mikserem ubijamy śmietankę na sztywną pianę powoli dodając ¼ szklanki cukru.
2.      Resztę cukru mieszamy z  Philadelphią i kakao, w osobnej misce.
3.      Następnie mieszamy ubitą śmietanę z masą z serka.
4.      Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na ostygnięte ciastka.
5.      Na koniec ozdabiamy ciastko wzorkami kandyzowanymi wisienkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz