czwartek, 30 maja 2013

Idealny piątkowy obiad, czyli kluski leniwe z bułką przesmażoną

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, a naprawdę smaczna. Pamiętam, że gdy podawano ten obiad na mojej szkolnej stołówce to ustawiała się kolejka dzieci po dokładkę. A jakie dania Wy przygotowujecie, bo przypominają Wam dzieciństwo?


Potrzebne składniki:
- 500 g tłustego sera białego  (kupujcie taki, który nie ma wody)
- 3 duże ziemniaki lub 5 małych
- 1,5 do 2 szklanek mąki (dodajcie tyle by ugnieść ciasto, ale nie przesadzajcie, bo ciasto będzie za suche)
- jedno duże jajko
- 2 – 3 łyżki oliwy
- bułka tarta i masło do przygotowania zasmażki

Sposób przygotowania:
1.       Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
2.       Ser biały mielimy.
3.       Następnie na stolnicy do sera i ziemniaków dodajemy oliwę i jajko. Gnieciemy ciasto.
4.       Gdy ciasto jest gotowe, to dzielimy je na kawałki, które wałkujemy w rulony.
5.       Następnie pod skosem kroimy te wałki, à la kopytka.
6.       Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej wody.
7.       Kluski są gotowe jak wypłyną na wierz. Pamiętajcie nie mieszamy!

8.       Kluski leniwe najlepiej smakują z bułką przesmażoną .
9.       Na patelni podsmażamy bułkę tartą, aż będzie złota. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy kilka łyżek masła. Mieszamy.


10.   Kluski polewamy zasmażką i podajemy np. z surówką z jabłek i marchewki.
Smacznego! 


3 komentarze:

  1. Zasmażka to smażona surowa mąka.
    Bułka przesmażona to bułka przesmażona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za informacje, masz rację doszło tu do pewnej nieścisłości. Zaraz to poprawimy :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam leniwe. Nie ma to jej polska kuchnia, mi najlepiej smakuje ta w wykonaniu babci.

    OdpowiedzUsuń