niedziela, 19 maja 2013

Letnia tarta waniliowo-truskawkowa

W słoneczne letnie popołudnie nie ma nic lepszego, niż pyszny deser jedzony na tarasie lub podczas pikniku w parku. Dlatego tym razem postanowiłyśmy przygotować tarte truskawkową z kremem waniliowym. Jest to deser typowo sezonowy, idealny na ciepły maj i czerwiec. Naszą inspiracją były tradycyjne francuskie tarty.  

Składniki potrzebne do ciasta kruchego:
-110 g masła
-38 g cukru (1/6 szklanki)
-2 żółtka
-1 szklanka mąki (110 g)
-1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Ugniatamy ciasto.
3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!
5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.
6. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzamy.

Składniki potrzebne do kremu
-1 torebka budyniu waniliowego
-2 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
-kostka masła
-pół szklanki cukru pudru
-3 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W szklance mieszamy zawartość torebki budyniu z ½ szklanki  mleka.
2. Zagotowujemy pozostałe mleko z cukrem typu kryształ. Zestawiamy garnek z ognia i wlewamy rozmieszany proszek. Całość chwilę gotujemy, ciągle mieszając. Studzimy budyń ok. 30 minut.
3. Następnie w misce łączymy wystudzony budyń z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy przez ok. 5 minut, aby krem uzyskał jednolitą masę.
4. Do wystudzonego kruchego ciasta wlewamy krem waniliowy. Wkładamy do lodówki na ok 45 minut, aby krem zesztywniał.
     Dekoracja ciasta:
     -1 kilogram truskawek
     5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na kremie przekrojone na pół, umyte truskawki. Truskawki mają być ułożone spiczastą częścią do góry. Układamy je w takie harmonijki jak na zdjęciach. Polewamy ciasto cienką warstwą żelatyny, aby owoce ładnie wyglądały i przetrwały.
     Sposób przygotowania żelatyny:
     -3 łyżeczki żelatyny
     -3/4 szklanki wody
     6. Do wrzącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie zalewamy ją cienko truskawki i ponownie wkładamy ciasto do lodówki, aby stężało.  
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda! Muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, a jeszcze zjedzone na tarasie, :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, znam ten przepis i tarta, rzeczywiście powala smakiem!

    OdpowiedzUsuń