wtorek, 14 maja 2013

Pomysł na warzywna przystawkę, czyli faszerowane paprykowe łódki


Porcja dla 5 osób
Faszerowane warzywa zawsze będą murowanym sukcesem i idealnie nadają się zarówno na przystawkę jak i na danie główne. W Polsce niekwestionowaną królową faszerowanych warzyw jest papryka, my dzisiaj przedstawiamy jej unowocześnioną i lżejszą wersję. Zachęcamy do wypróbowania!
P.s. Ten przepis na pewno Wam się spodoba jeśli przygotowywaliście już naszego faszerowanego bakłażana!

Składniki:











- 5 czerwonych papryk
-30 dag szynki Guliwer w plasterkach
-1 zielona papryka
-3 młode zielone cebulki ze szczypiorem
-1/2 cukinii
-1/2 bakłażana
-100g tartego sera np. gouda
-1/2 kostki mozzarelli
-3/4 puszki pomidorów w kostce
- ½ łyżeczki pieprzu i soli
-olej do smażenia
-1 ostra papryczka chilli
-200g makaronu typu Corals

Sposób przygotowania:
1.       Myjemy dokładnie wszystkie warzywa. Czerwone papryki przekrajamy wzdłuż na pół, aby uzyskać łódki
2.       Nastawiamy garnek z osoloną wodą, do którego gdy woda zacznie bulgotać wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente.
3.       Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę, tak jak szynkę.
4.       Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy szynkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie ją przekładamy na talerz.
5.        Na tej samej patelni smażymy resztę warzyw (zieloną paprykę, chilli, bakłażana, cukinię, cebulę).
6.       Dodajmy krojone pomidory z puszki i mozzarellę. Przyprawiamy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

7.       Paprykowe łódki faszerujemy sosem i posypujemy startym serem.
8.       Wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
9.       Jak papryka będzie miękka to wyjmujemy ją z piecyka i podajemy.

Smacznego!

1 komentarz: