sobota, 18 maja 2013

Rozgrzewająca zupa meksykańska z nachos

Są takie dni , gdy mamy ochotę na ciepłe i pożywne danie, wtedy gotujemy duży gar zupy meksykańskiej. Ta zupa jest dobra na poprawę nastroju, jako sycące danie podczas pełnego wrażeń dnia, albo gdy nie mamy ochoty zbyt długo gotować. Zapewniamy, że znika bardzo szybko, bo nikt nie kończy na pierwszej misce, a je dwie lub trzy. Kolejna rzecz, którą uwielbiamy w tej zupie to nachos, rzadko możemy sobie pozwolić na ich jedzenia ze względu na kaloryczność, ale meksykańska zupa jest do tego idealną wymówką.
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 1 zielona papryka
- mała puszka czerwonej fasoli
- 3 papryczki chilli
- 2 cebule
- puszka pomidorów w kawałkach
- 250 ml pomidorów w kartonie
- 200 g mielonego udźca wołowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
- mała puszka kukurydzy
Dodatki do zupy:
- torba  nachos
- ser gouda
- papryka chilli i słodka

Sposób przygotowania:
1. Kroimy w kostkę: papryki, cebule i drobno siekamy chilli.
2.W garnku, na oleju podsmażamy cebulkę, ąż się zeszkli.
3. Następie dorzucamy wołowinę i smażymy.
4. Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy papryki.
5. Po około dziesięciu minutach dokładamy fasolę, kukurydzę, papryczki chilli i pomidory.
6. Po kolejnych 10 minutach wszystko zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
7. Czekamy aż zupa się zagotuje i podajemy ją z nachosami zapiekanymi z serem i przyprawionymi papryką słodką i chilli. Pamiętajcie, żeby nachosy poddać na osobnym talerzu tylko w ten sposób będą chrupiące.
Smacznego!

1 komentarz: