piątek, 31 maja 2013

Spaghetti z krewatkami w białym winie z czosnkiem i natką pietruszki

Porcja dla 2 osób
W kuchni włoskiej liczy się przede wszystkim prostota. W daniu powinno czuć się zapach i smak każdego składnika. Dlatego też, Włosi nigdy nie przesadzają z przyprawami, a jednym z ich ulubionych dodatków do dań jest właśnie natka pietruszki. Dzisiaj przedstawiam przepis, który jest kwintesencją tej właśnie prostoty. Zawiera on co prawda mrożone krewetki, ale w Polsce bardzo trudno jest dostać dobre i świeże. Plus nawet moja ukochana włoska kucharka używa czasami mrożonych :-)



Składniki:
- 250 g mrożonych krewtek
- 200 g makaronu spaghetti
- szklanka białego wytrawnego wina
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron do smażenia
- sól morska
- pieprz

Sposób przygotowania.
1. Najpierw nastawiamy  dobrze osoloną wodę na makaron (ok 2 łyżeczek soli).
2. Następnie krewetki przelewamy wrzątkiem i zostawiamy do odsączenia.
3. Siekamy drobno natkę i czosnek.
4. Na rozgrzana oliwę wrzucamy czosnek i po ok. minucie dokładamy krewetki.

5. Po 2-3 minutach dolewamy 3/4 szklanki białego wytrawnego wina. Dodajemy dwie szczypty soli i szczyptę pieprzu.
6. Gdy makaron będzie prawie al dente odcedzamy go i dodajemy do krewetek.
7. Dolewamy resztę wina i czekamy aż odparuje.

8 Na koniec dodajemy natkę. Makaron najlepiej smakuje ze kieliszkiem białego wina.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz