środa, 1 maja 2013

Tradycyjny smakołyk, czyli placki z jabłkami z dodatkiem złocistego cynamonu

Placki z jabłkami to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Zawsze, gdy byłyśmy u babci i miałyśmy ochotę na coś słodkiego to babcia wyciągała wielką glinianą miskę i z naszą pomocą przygotowywała złociste racuchy. Po całym domu rozchodził się słodki zapach cynamonu i jabłek. Obserwując sprawne ruchy babci zakochałyśmy się w gotowaniu! Do tej pory gdy czujemy cynamonowy aromat przypominają nam się tamte beztroskie chwile. A jakie są wWasze smaki z dzieciństwa? Podzielcie się z nami Waszymi wspomnieniami w komentarzach.
Porcja dla 3 osób

 Składniki: 
-6 jabłek
-1 szklanka mleka
-1 szklanka
-1 jajko
-1 łyżeczka cynamonu
-olej do smażenia


 Sposób przygotowania:
1. W dużej misce mieszamy jajko, mleko i mąkę aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
2. Dodajemy cynamon i jabłka, starte na grubych oczkach tarki.
3. Wszystko ponownie mieszamy.
4.  Smażymy niewielkie placki na dużej, rozgrzanej patelni.

Dekoracja:
- 36% słodka śmietanka (200 ml)
- orzechy włoskie
5. Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy ją placki.
6. Kroimy orzechy włoskie i posypujemy chmurki ze śmietany.


Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inne słodkości, przypominamy o naszych francuskich tostach!

4 komentarze: