środa, 22 maja 2013

Wiosenna tarta z truskawkami i rabarbarem

Dzisiejszy post będzie poświęcony w całości rabarbarowi, który o dziwo odkryłyśmy dopiero w tym roku. Jednak już po tym jednym cieście, zdecydowanie możemy stwierdzić, że jeszcze nieraz zagości w naszej kuchni. W jednej z gazet znalazłyśmy przepysznie wyglądającą tartę z truskawkami i rabarbarem i od razu postanowiłyśmy ja wypróbować, gdyż wyglądała wyjątkowo apetycznie i się nie zawiodłyśmy! Zdecydowanie możemy polecić ten przepis. Ciasto wyszło znakomicie już za pierwszym razem i to bez wałka:) Zapraszamy do wypróbowania!
P.s. Napiszcie coś o swoich ulubionych potrawach z użyciem rabarbaru.
Składniki potrzebne do ciasta:
-200 g maki pszennej
-40 g bułki tartej
-100 g mielonych migdałów
-200 g masła
-100 g cukru
-1 jajko

Składniki potrzebne do nadzienia:
-300 g rabarbaru
-300 g truskawek
-1/2 szklanki cukru
-cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z bułką tartą i zmielonymi za pomocą melaksera migdałami.
2.W oddzielnej misce ucieramy masło przy pomocy miksera, cały czas mieszając dodajemy do środka cukier i jajko, a potem suche składniki.
3.Mieszamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta i owijamy folią.
4.Myjemy truskawki i rabarbar, który następnie obieramy z grubych skórek. Kroimy truskawki na ćwiartki i rabarbar na małe kawałki. Obsypujemy cukrem i wszystko razem mieszamy.

5.Następnie wkładamy do lodówki na 30 do 60 minut.
6. Po upływie tego czasu kroimy  na pół ciasto i połowę rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę.
7. Wysypujemy na to owoce.
8. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przecinamy na paski o grubości ok. 2 cm. Układamy z tego kratkę na wierzchu tarty.


9. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym na temperaturę 180 stopni.

10. Podajemy jeszcze lekko na ciepło z gałką lodów śmietankowych, lub waniliowych.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. mniaam:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar.

    OdpowiedzUsuń