czwartek, 2 maja 2013

Włoskie smaki, czyli linguini w sosie pomidorowym z anchois, kaparami i czarnymi oliwkami.



Porcja na 2 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Ten przepis poznałam w zeszłe lato, gdy wraz z moją przyjaciółką wyjechałyśmy na wakacyjny staż do Sieny. Pewnego dnia szykowałyśmy proszoną kolację i brakowało nam pomysłu na ciekawe danie. Wtedy właśnie moja przyjaciółka zaproponowała ten znakomity przepis. Jest to danie proste w przygotowaniu, smaczne i robi wrażenie nawet na Włochach, którzy są mistrzami w przygotowaniu pasty:)

Potrzebne składniki:
- 200 gram linguini
- 10-12 filecików anchois
- 1/3 słoiczka kaparów
- puszka pomidorów krojonych
-  50 gram czarnych oliwek
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
1.       Nastawiamy dobrze osoloną wodę na makaron.
2.       W drobną kostkę kroimy cebulę. Następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju.
3.       Gdy cebula będzie złota dodajemy anchois i rozgniatamy je widelcem, aż przestaną być widoczne.
4.       Następnie dodajemy pomidory, kapary i pokrojone oliwki. Wszystko podgrzewamy.

5.       Gdy makaron już będzie gotowy, dokładamy go do sosu i dokładnie mieszamy.

6.       Tak przygotowane danie przekładamy na talerze i jemy :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz