sobota, 11 maja 2013

Z cyklu pomysł na weekendowe śniadanie, czyli English Breakfast

 Porcja dla 2 osób
Kto spośród Nas ze swojego pobytu w Zjednoczonym Królestwie, nie wspomina wspaniałego i jakże sycącego brytyjskiego śniadania. Jest ono całkowitym przeciwieństwem, tego stosowanego u nas delikatniejszego, kontynentalnego. Ale czy nie macie czasem ochoty na małą odmianę? Od tego tygodnia rozpoczynamy cały cykl pomysłów na weekendowe  śniadania, które będziemy prezentować co sobotę. Wcześniej mogliście już poznać nasze pomysły m.in na śniadanie w stylu francuskim, czy też pyszny i zdrowy omlet z pomidorami suszonymi i szynką. Zapraszamy do wspólnych leniwych, aczkolwiek smakowitych, weekendowych poranków:)

Pełna wersja english breakfast składa się z jajek sadzonych, plastrów bekonu, kiełbasek wieprzowych, fasolki w sosie pomidorowym, pieczarek, pomidorów i white lub black pudding. Nasza wersja to ta najczęściej  spotykana w Wielkiej Brytanii, czyli bez pomidorów i black lub white puddingu wzbogacona, o tradycyjną brytyjską herbatę śniadaniową i tosty.   
Składniki:
-2 jajka
-4 plastry wędzonego boczku
-2 kiełbaski na ruszt, bądź też inne krótkie,  białe, wieprzowe kiełbasy
-8 pieczarek
-200g  białej fasoli w puszce
-1/3 uszki pomidorów w kawałkach
-olej do smażenia
-4 kromki chleba
-1/2 łyżeczki masła
-herbata English Breakfast

Sposób przygotowania:
1. Myjemy pieczarki, kroimy je na cztery części.
2. Smarujemy kromki chleba masłem, wkładamy je do piekarnika, bądź też tostera.

3.Do małego garnka wkładamy białą fasolę, zalewamy ją pomidorami. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu, do czasu aż sos pomidorowy nie będzie ciepły.
4. Na małej patelni smażymy kiełbaski z każdej ze stron, do czasu uzyskania złotego koloru skórki. My wybrałyśmy te na ruszt ponieważ nie posiadają dużej ilości zbędnego tłuszczu. Ale  jak wolicie to możecie je zastąpić tymi typowo brytyjskimi:)
5. Na dużej patelni smażymy pieczarki, a także boczek z obu stron, do uzyskania złocistej barwy. Gdy już osiągniemy ten efekt na plastrach boczku rozpijamy jajka i smażymy je aby uzyskać sadzone, czyli na niewielkim ogniu, aby białko stężało, a żółtko wciąż pozostawało płynne.
6. Zaparzamy pyszną herbatę English Breakfast, która jest nieodłącznym elementem wyspiarskiego śniadania.
6. Wszystkie gotowe już elementy śniadania układamy na talerzach w sposób podobny do tego na przedstawionych fotografiach.
Smacznego, a właściwie bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz