sobota, 25 maja 2013

Z cyklu pomysł na weekenowe śniadanie cz. III, czyli kanapka na ciepło z jajkiem sadzonym i wiosenną sałatką

Porcja dla 1 osoby

To już trzecia odsłona cyklu śniadaniowego. Tym razem przedstawiamy wam śniadanie, a właściwie brunch w stylu francuskim. Ciepła kanapka z jajkiem sadzonym i sałatką to  idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie. Jakie jeszcze pomysły na weekendowe śniadania chcielibyście zobaczyć w naszym cyklu, albo na jaki cykl jeszcze czekacie? Podzielcie się z nami Waszą opinią w komentarzach lub na fanpage'u na facebooku.



Składniki:
- 2 kromki chleba najlepiej słowiańskiego
- jedno jajko
- 2 plasterki szynki drobiowej ( możecie wybrać taką jaka najbardziej wam pasuje lub podsmażyć kawałki piersi z kurczaka)
- 2 plasterki sera gouda lub jakiegoś francuskiego
- majonez
- oliwa
-olej do smażenia
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka główek rzodkiewki
- trochę sałaty
- szczypior z cebuli
- plasterek cytryny

Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy sałatką z pomidorów, sałaty, rzodkiewki, szczypioru. Polewamy ja oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możemy szczyptę posolić.
2. Kromki chleba smarujemy majonezem, następnie kładziemy na nie szynkę i ser. Potem kanapki łączymy w formą sandwicha i pieczemy w piekarniku lub opiekaczu, ąż będzie złota z obu stron.
3. W między czasie  na oleju smażymy jajko sadzone.
4. Na talerzu kładziemy sałatką, obok kanapkę, a na niej jajko sadzone. Tak przygotwane podajemy.


Miłego weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz