sobota, 4 maja 2013

Zdrowy fast food, czyli domowe hamburgery

Czy też czasem chodzi Wam po głowie pyszny, soczysty hamburger jak Marshallowi z How I Met Your Mother:P? My tak miałyśmy ostatnio i dlatego postanowiłyśmy przygotować domowe hamburgery. Są one zdrową i pyszną alternatywą dla tych ze znanych fastfoodów, bo wiemy z czego są zrobione i te domowe nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans. Dodatkowo nasza pełnoziarnista bułeczka domowej roboty jest zdecydowanie zdrowsza od tych pszennych i nisko wartościowych  Naprawdę gwarantuję, że po takim domowym hamburgerze długo nie będziemy czuć głodu, czyli dodatkowe kalorie się zrównoważą:)


Porcja dla 5 osób

Składniki potrzebne do zrobienia bułek:
1 szklanka mąki żytniej bio razowej
2,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży spożywczych
1/3 szklanki piwa
3,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1,5 szklanki wody
1 łyżka oliwy
2 łyżki ziaren sezamu
1 białko jajka

Sposób przygotowania bułek:

1. Do ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli i cukier, oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok . 30 minut do wyrośnięcia. 
2. Gdy rozczyn już wyrośnie. To na stolnicy przygotowujemy 2 szklanki mąki pszennej i szklankę żytniej. Mieszamy mąki i przygotowujemy na środku dołek. W dołek wlewamy łyżkę oliwy, piwo, i rozczyn. Stopniowo wyrabiamy ciasto.  UWAGA!!! aby bułki się nie kruszyły ciasto trzeba wyrabiać przez ok. 20-30 minut!
3. Formułujemy okrągłe bułeczki, tylko musimy pamiętać, że w czasie pieczenia będą one wciąż rosły! My dobrałyśmy rozmiar bułek do wielkości wołowych kotletów. 
4. Następnie roztrzepujemy białko i smarujemy im wierzchy naszych bułek. Potem posypujemy je obficie sezamem. 
5. Wkładamy uformowane bułki do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.

Składniki potrzebne do hamburgera:
-1 łyżka cebulki dymki posiekanej w drobną kostkę
-1/2 szklanki zimnego! rosołu
-500g mielonego udźca wołowego
-3 łyżeczki musztardy
-3 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania mięsa do hamburgera:

1. W dużej misce mieszamy mieloną wołowinę, musztardę, rosół, pieprz i sól i 1 łyżkę drobno siekanej cebuli. Dokładnie wszystko mieszamy. Należy pamiętać o rosole, bo bez niego mięso będzie suche!
2. Formułujemy wołowe kotlety.
3. Smażymy je na patelni zwykłej bądź też grillowej do czasu aż będą przyzłocone z obu stron.


Składniki potrzebne do środka hamburgera:
-6-7  łyżek ketchupu zmieszane z 3 łyżkami drobno posiekanej cebuli
-6 plasterków sera
-5-6 liści sałaty, posiekanych w cienkie paski
-2-3 ogórki kwaszone pokrojone w plastry

Sposób złożenia hamburgera:

1. Przecinamy ciepłą jeszcze bułkę na pół, smarujemy połówkę mieszanką ketchupu z posiekaną cebulą. 
2. Kładziemy na bułce plaster sera i wołowy kotlet.
3. Wszystko podpiekamy przez około 3 minuty, do czasu aż ser żółty się roztopi.
4. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy trochę sałaty i kilka plasterków ogórka do kanapki.
5. Gotowe hamburgery możemy już jeść.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Rewelacja. Brawa za samodzielne przygotowanie bułek. Wyszły Ci znakomicie. Gratuluję i pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. też podziwiam bułki :) brawo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zrobiłam wyszły super. Dodałam tylko świeżego ogórka zamiast kiszonego

    OdpowiedzUsuń