środa, 15 maja 2013

Zielone szparagi z sosem holenderskim

Maj to sezon na szparagi, a my jesteśmy zwolenniczkami kuchni sezonowej dlatego też proponujemy wam kilka sposobów przygotowania tych zdrowych warzyw. Szparagi zawierają witaminy - C, E, beta karoten i kwas foliowy, sód, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez, fosfor, fluor, miedź, jod. Ponadto znajdują się w nich takie  kwas nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy.  Dla tych, którzy dbają o linię, szparagi są niskokaloryczne! Mają też działanie moczopędne i oczyszczające (wpływają na prawidłowe działanie wątroby i nerek), a także poprawiają pamięć i koncentrację. Jednym słowem grzech ich nie jeść! Oto nasz sposób, by te warzywa były nie tylko zdrowe, ale i smaczne.  Zielone szparagi z sosem holenderskim to chyba jedna z najbardziej eleganckich i popularnych przystawek. (Jutro pokażemy pomysł na białe szparagi!).


























Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- oliwa i masło do smażenia
- 2 szczypty soli
Składniki sosu holenderskiego:
- 4 żółtka
- sok z dwóch plastrów cytryny
-  ½ kostki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania szparagów:
1. Szparagi dokładnie myjemy i  odłamujemy stwardniałą końcówkę (około1/5 szparaga). Naturalnie wyczujecie miejsce złamania.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i na wolnym ogniu i pod przykryciem  podsmażamy szparagi z obu stron. Solimy szparagi. Pamiętajcie! Szparagi smakują dużo lepiej smażone niż gotowane, choć te na parze są polecane osobom, które się odchudzają. 

Sposób przygotowania sosu holenderskiego:
1. W garnku nastawiamy wodę, gdy będzie ciepła ustawiamy miskę, w której będziemy przygotowywać sos.
2. W misce mieszamy żółtka, wcześniej rozpuszczone masło, sok z cytryny i przyprawy.
3. Powoli ubijamy sos. (my w połowie ubijania przestawiłyśmy się na ubijaczkę elektryczną, bo ręczne zbyt długo trwa). Pamiętajcie by zbyt długo nie podgrzewać sosu bo się zważy, lepiej skończyć ubijanie bez podgrzewania, niż dopuścić do zważenia.
4. Sos powinien mieć konsystencje majonezu, wtedy jest gotowy i można polać im szparagi. Gdyby był za mało słony lub kwaśny dodajcie soku z cytrynu lub szczyptę soli.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. U mnie jutro tez szparagi. Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Excellent weblog here! Additionally your web site rather a lot up fast!
    What host are you using? Can I get your associate link on your host?
    I desire my website loaded up as fast as yours lol

    Feel free to surf to my website :: wordpress theme developer

    OdpowiedzUsuń
  3. What's Going down i am new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely useful and it has aided
    me out loads. I hope to give a contribution & aid different customers
    like its helped me. Great job.

    my weblog ... bancdeswiss

    OdpowiedzUsuń
  4. I do trust all of the concepts you have presented for your post.
    They're really convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for newbies. May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

    my weblog; bruno

    OdpowiedzUsuń