wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem z selera - wersja dietetyczna.

Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na kolejną zupę krem, tym razem z selera. Jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam zupy kremy. Są one nie tylko smaczne, ale także zdrowe i nisko kaloryczne (jeśli przyrządzamy je na bulionie warzywnym, bez śmietany i nadmiaru tłuszczu).  Krem z selera kojarzy mi się ze stażem w Belgii i przepysznymi posiłkami, które tam jadłam, choć nie ma nic wspólnego z kuchnią belgijską. Swoją drogą z jakiego kraju pochodzi to danie, bo ja nie mam pojęcia?


Składniki
- 1 duży seler
- 1 cebula
- 3 - 4 ziemniaki.
- 2 litry buliony warzywnego
- gałka muszkatołowa
 - sól
- pieprz
- zielona pietruszka
 - olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w  drobną kostkę cebulę.
2. Dodajemy obrane, również pokrojone w kostkę korzeń selera i ziemniaki
3. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i dusimy przez 30 minut, lub aż warzywa będą miękkie.
4. Potem całość miksyujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
5. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
6. Zupa ta idealnie smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami jednak jeśli jesteście na diecie to lepiej przegryzać do niej pieczywo razowe.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Witam. Przesyłam Ci nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: http://tasteinspirations.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń