poniedziałek, 10 czerwca 2013

Lasagne verde z szpiankiem i ricottą

Moja ostatnia podróż do Geniu zainspirowała nas do przygotowania pysznej zielonej lasagne. Postanowiłyśmy jednak nie trzymać się stricte oryginalnego włoskiego przepisu i połączyć dwa sosy pesto i szpinakowy z ricottą. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki:
   - opakowanie makaronu lasagne
   - słoiczek pesto (możecie też sami przygotować)
   - 250g  serka ricotta
   - 250g torebka szpinaku
   - 3ząbki czosnku
   - 1 duża cebula
     - 5plasterków boczku wędzonego
   -   Sól
  -  łyżeczka pieprzu ziołowy Prymat
  -  łyżeczka imbiru Prymat
  - łyżeczka gałki muszkatołowa Prymat
  - łyżka miodu
    - 50 gr parmezanu
   - opakowanie mozzarelli
   - 100 g sera gouda

Sposób przygotowania sosu ze szpinaku i ricotty:
1. Najpierw obieramy i myjemy cebulę. Następnie mielimy ją w melakserze, do uzyskania drobnej kostki. Przekładamy cebulę do miski. Następnie drobno mielimy liście szpinaku z czosnkiem. Łączymy oba składniki.
2. Podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Następnie łączymy go w misce z ricottą. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy szpinak  z cebulą.  (ok 5- 6 minut). 3. Podsmażone cebulę i szpinaki przekładamy do miski z ricottą.. Przyprawiamy  solą, pieprzem i imbirem (Ilość wedle uznania)Jeśli nie lubicie lekko gorzkawego smaku świeżego szpinaku, można dodać łyżeczkę miodu. Na koniec dodajemy  startego startego parmezanem. Dokładnie mieszamy.
Sposób przygotowania lasagne:

1. Najpierw blachę smarujemy masłem. Następnie układamy warstwę makaronu, którą pokrywamy sosem ze szpinaku i posypujemy startym serem gouda.
2.Znowu kładziemy makaron, który tym razem pokrywamy pesto i serem gouda.
3. Tak powtarzamy, aż nasza lasagne nie uzyska pożądanej wysokości.
4.  Na ostatnią warstwę ze szpinaku kładziemy mozzarellę.
5. Lasagne pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

    Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dałabym się pokroić albo zmalaksować za taką lasagne. Kocham makarony! :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń