poniedziałek, 3 czerwca 2013

Moelleux au chocolat, czyli czekoladowy wulkan

Wyobraźcie sobie, że siedzicie w uroczej kawiarni u podnóża wieży Eiffla, a kelner serwuje Wam aromatyczną kawę i pyszne czekoladowe ciastko, z którego, gdy tylko je przekrajacie wypływa pyszna,  płynna czekolada. Ja tak zawsze się czuję jedząc moelleux au chocolat, czyli pyszny czekoladowy wulkan. Jest to tradycyjne francuski deser, błyskawiczny w przygotowaniu, który jak głosi legenda powstało przez przedwczesne wyjecie z piekarnika i niedopieczenieJ
Przepis powstał, dzięki inspiracji z bloga http://bayaderka.blogspot.com



Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 
- 4 duże jajka
- 5 łyżek cukru kryształ
- 3  łyżki cukru pudru 
- 3  łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego kakao 
- 150g masła

Sposób przygotowania:

1.          Natłuszczamy masłem  foremki do pieczenia i posypujemy odrobiną bułki tartej, aby łatwo wychodziły.
2.         W kąpieli wodnej rozpuszczamy  masło i czekoladę, słodzimy dwoma łyżkami cukru .
3.        W misce ubijamy jajka i żółtka z  3 łyżkami cukru kryształu i 3 łyżkami cukru pudru. Ubijamy  jak na kogel mogel.
4.         Gorącą jeszcze roztopioną czekoladową masę łączymy z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie.
5.         Mieszamy mąkę z kakao i dodajemy do masy czekoladowo-jajecznej.
6.        Miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty. 
7.        Następnie wlewamy masę do wcześniej nasmarowanych masłem i posypanych bułka tartą  foremek.
8.        Wstawiamy na 15 minut do lodówki. 
9.        Po tym czasie wkładamy na ok. 10-12 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
10.      Podajemy na gorąco z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Smacznego!
źródło: google.pl

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda świetnie:) muszę spróbować upiec no i historyjka też mnie zachęciła

    OdpowiedzUsuń