sobota, 15 czerwca 2013

Pomysł na weekendowe śniadanie, czyli domowa bagietka w roli głównej

Weekendowe śniadanie to taki moment w tygodniu,  kiedy możemy wreszcie się zrelaksować i pobyć z najbliższymi. Dlatego tak ważne jest by było ono wyjątkowe. My pokazałyśmy Wam już wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie tego posiłku, ale ten jest wyjątkowy, bo tutaj nie podajemy gotowych dań , a składniki z których można sobie przygotować pyszne kanapki. Z tego powodu proponujemy przygotowanie domowej bagietki i domowego twarożku, bo sprawią, że to śniadania będzie bardziej dostojne i  zdrowsze.



Składniki potrzebne do zrobienia bagietki:
3 szklanki mąki pszennej
50g drożdży spożywczych
1/3 szklanki piwa
4-5 łyżeczek soli
1/2 łyżeczki cukru
1 i 3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy
2 łyżki ziaren sezamu
1 białko jajka

Sposób przygotowania bagietki:



1. Do ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli i cukier, oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok . 30 minut do wyrośnięcia. 
2. Gdy rozczyn już wyrośnie. To na stolnicy przygotowujemy 3 szklanki mąki pszennej. Przygotowujemy na środku dołek. W dołek wlewamy łyżkę oliwy, piwo, i rozczyn. Stopniowo wyrabiamy ciasto.  UWAGA!!! aby bagieta się nie kruszyła ciasto trzeba wyrabiać przez ok. 20-30 minut!
3. Formułujemy 1 bagietkę i dwa paluchy lub dwie bagietki, tylko musimy pamiętać, że w czasie pieczenia będą one wciąż rosły!
4. Następnie roztrzepujemy białko i smarujemy im wierzchy naszych bagietek. Potem posypujemy je obficie sezamem. 
5. Wkładamy uformowane bagietki do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.

Składniki potrzebne do przygotowania serka
- 200 g serka  np. President
- 5-6 rzodkiewek
- mały pęczek szczypiorku
- łyżeczka soli


Sposób przygotowania:
1.       Serek mieszamy z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekany szczypiorem.
2.       Solimy i mieszamy.




Pomidorki podajemy  z pokrojoną cebulą, polane odrobiną oliwy z oliwek i posolone szczyptą soli.


Wędliny i ser podajemy na eleganckim półmisku.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz