sobota, 22 czerwca 2013

Smaki Francji, czyli quiche lorraine

Ten weekend spędzimy razem z kuchnią francuską, a zaczynamy go jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw pochodzących z kraju nad Sekwaną. Quiche lorraine, jak sama nazwa wskazuje pochodzi z regionu Lotaryngii, położonego w północno-wschodniej części kraju. Sam quiche to krucha tarta, którą wypełnia się farszem (może być z różnych rodzajów mięsa,  boczkiem i warzywami) i zalewa śmietanowo-jajeczną masą i serem. Ta wersja pochodząca z Lotaryngii zyskała największą popularność. Nasza wersja jest troszeczkę odchudzona i wzbogacona o nowe składniki. Zapraszamy do wypróbowania, bo naprawdę warto!
Składniki potrzebne do ciasta:
-110 g masła
-1 łyżeczka cukru
-2 żółtka
-1 szklanka mąki (110 g)
 -1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy żółtka, mąkę i sól. Ugniatamy ciasto.
3. Następnie wyrobione już ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek średniej grubości. Nawijając na wałek ciasto ostrożnie przenosimy do formy na tartę. Pamiętajcie, że jeśli podczas wałkowania ciasto zacznie pękać to znak, że powinniśmy zacząć wałkować od początku!
5. Ponowni wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być lekko złociste na bokach). 
Składniki potrzebne do farszu:
-300 g boczku wędzonego
-6 cebulek dymek ze szczypiorem (mogą być 3 normalne)
-6 pomidorków koktajlowych
-mały słoik zielonych oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie farszu:
1. Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, gdy już będzie chrupiący to go zdejmujemy i na tym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę.
2. Kroimy na połówki pomidorki i oliwki.
3. Kroimy mozzarellę w drobną kostkę i ścieramy na tarce ser żółty.
Składniki potrzebne do masy śmietanowo-jajecznej:
-2 łyżki śmietany 22%
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-2 jajka
-odrobina soli i pieprzu
-50 g startego sera żółtego
-1 mała kostka mozzarelli
- 10 gałązek świeżej kolendry

Sposób przygotowania masy śmietanowo-jajecznej:
1. W misce łączymy jajka, jogurt i śmietanę. Ubijamy na jednolitą masę.
2. Następnie dodajemy sól i pieprz, posiekaną kolendrę, ser zółty i mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ostateczne przygotowanie tarty:
1. Upieczone kruche ciasto wypełniamy farszem z cebuli i boczku, układamy na tym pomidorki i oliwki.
2. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy na wierzchu 50 g startego sera żółtego.

3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 20 minut, by ser się stopił, a masa ścięła.
4. Podajemy z wytrawnym francuskim winem. Nasze ulubione to Chardonnay.
Smacznego, a właściwie Bon Appetit!
Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku, tam znajdziecie jeszcze więcej naszych francuskich inspiracji!

2 komentarze:

  1. Jakie cudowne zdjęcia, kocham quiche, ale nigdy jeszcze sama nie próbowałam. Ale ten przepis mnie zachęcił do pierwszego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda, chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń