wtorek, 4 czerwca 2013

Spaghetti al pomodoro fresco, czyli spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Porcja dla 2 osób
Jak już się przekonaliście uwielbiam kuchnię włoską, również za to,że włoskie dania można wyczarować w dwadzieścia minut i nawet gdy nie mamy prawie nic w lodówce. Spaghetti al pomodoro to jedno z najprostszych potraw, a jednak zachwyca od lat. Ja najbardziej lubię je przygotowywać latem, gdy w ogródku babci mogę znaleźć pachnące słońcem, soczyste pomidory i słodko - ostrą cebulkę dymkę. Zapraszam do wypróbowania!



Składniki:
- 4 pomidory
- 2 cebulki dymki
- 200 g makaronu spaghetti
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- kilka listków bazylii
- parmezan

Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w piórka, pomidory nacinamy (jak na zdjęciu) i zalewamy wrzątkiem.
2. Następnie zdejmujemy skórkę z pomidorów i wyciągamy cześć z nasionami (najlepiej rozkroić pomidora na pół i ręką wyjąć miąższ z nasionami).

3. Pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę.
4. Najpierw na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Potem dodajemy pomidory. I przesmażamy aż nie stworzą jednolitego sosu czyli około 15 minut.
5. Potem dodajemy sól i pieprz oraz makaron.
6. Mieszamy i nakładamy na talerze.


7. Posypujemy startym parmezanem i przystrajamy kilkoma listkami bazylii.

Smacznego!

A oto nasz mały pomocnik :-)


3 komentarze:

  1. Słodki kociak, a spaghetti pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste dania! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work and coverage!

    Keep up the excellent works guys I've included you guys
    to blogroll.

    Feel free to surf to my web blog - iherb.com

    OdpowiedzUsuń